Назад

Среща с председателя на Бизнес съвет Турция – България







Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов се срещна с председателя на смесения бизнес съвет Турция – България Ялчън Егемен. Обсъдена бе необходимостта от пренасрочване на регионалния турско – гръцко – български форум, планиран през април за юни 2012 г. в гр. Чанаккале в Турция.


Отлагането се налага поради тежката икономическа ситуация в Гърция. Очаква се в събитието да вземат участие представители на бизнеса от Турция, Гърция и България, имащи интереси в областите: селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, строителство, машиностроене, туризъм и др. При интерес могат да се включат и компании от други сектори, като организаторите ще положат усилия за намиране на подходящи партньори.


По време на срещата бе обсъден и потенциала за развитие на религиозен туризъм в двете страни. Г-н Симеонов представи резултатите от европейски проект на БТПП, в рамките на който е изготвена база данни с над 4000 религиозни обекта в България. Те ще бъдат внедрени в специална система, представляваща ефективен начин за промотиране на българското религиозно наследство в национален и европейски план. Една четвърт от включените обекти са джамии.


Улесняването на визовия режим за турски граждани, посещаващи България, също бе отбелязано по време на срещата. Г-н Егемен заяви, че все още има какво да се подобри. Той даде пример, че през 2011 г. около 750 000 са били българските туристи в Турция, а турците, посетили България с цел туризъм - само 50 000. При опростяване на режима може да се постигне няколкократно увеличение на броя на туристите от Турция в България.


Интерес от турски компании има и към наемане и закупуване на обработваема земя поради голямата разлика в цените между двете съседни страни.


Г-н Егемен информира, че Турция е постигнала икономически растеж 9% през изминалата година, а очакванията за 2012 са в рамките на 4-5%.

29.03.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад