Назад

БТПП проведе успешен Българо-китайски бизнес форум

Успехът на китайските инвеститори в нашата страна е най-добрата реклама за правене на бизнес в България








 
Повече от 200 представители на бизнеса от България и Китай участваха в организирания от Българската търговско-промишлена палата и Китайската търговска палата за внос и износ на машини и електронни продукти. Форумът бе по повод посещението на зам.-министъра на икономиката на Китайската народна република Дзян Яопин в нашата страна, по покана на своя колега зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри форума с представяне на сътрудничеството с Китай като перспективно и обещаващо, както на фона на вече направените китайски инвестиции в България, така и въз основа на нарастващия стокообмен между двете страни. За десетте месеца на 2011 г. българският износ се е увеличил с 47% спрямо същия период на 2010 г. Според г-н Симеонов форумът дава важно послание – съществуват възможности за по-мащабни инвестиции на китайски компании в България.

Представителите на китайските компании проявиха интерес в областите: информационни технологии, електронни компоненти, авиационна индустрия, автомобилостроене, електрооборудване, енергетика и др. Сред китайските организации, участващи във форума имаше и финансови институции, които предлагат директно съдействие за осъществяване на договорености между фирми от двете страни.

Като приветства участниците, зам.-министър Иво Маринов сподели, че България отдава приоритетно значение на търговско-икономическите си връзки с Китай. Той се спря накратко на реализираните вече успешни китайски инвестиции в нашата страна – в областите автомобилостроене, енергетика, телекомуникация, селско стопанство. По данни на БНБ, за периода 1996-2010 г. привлечените инвестиции от Китай са 17.6 млн. евро. 

Според г-н Маринов приоритет трябва да бъде поставен на бъдещо сътрудничество в секторите високи технологии, автомобилостроене и автомобилни части, земеделие, хранително-вкусова промишленост, селско стопанство. 

Зам.-министърът на икономиката на Китайската народна република Дзян Яопин сподели, че страната на розовото масло и хубавото вино е важен партньор на Китай в Югоизточна Европа и правителството на Китай отделя голямо внимание на нашата страна. Той изрази мнение, че в период на криза бизнесът и бизнес организациите трябва да поддържат много интензивни контакти и да използват всички възможности.

Дзян Яопин запозна участниците във форума с приоритетните за Китай сектори, съгласно 12-годишната програма за социално и икономическо развитие на страната: нови информационни технологии, био технологии, възобновяема енергия, високотехнологично оборудване, автомобили, задвижвани със зелена енергия и др. Китай има интерес и в изграждането на инфраструктура. Г-н Яопин покани българските фирми и институции да предложат конкретни проекти, които да бъдат обсъдени и осъществени при интерес от двете страни.

Н. Пр. г-н Гуо Йеджоу, посланик на Китай в България, също поздрави участниците в събитието. Той наблегна на нуждата от прагматично сътрудничество – от обща полза. Според него моментът е изключително подходящ за разширяване на взаимноизгоден бизнес между български и китайски партньори. Той информира, че китайските браншови организации много внимателно следят развитието на реализираните китайски инвестиции в България. Техният пример е показателен за участниците във форума. Посланик Йеджоу каза, че успехът на китайските инвеститори в нашата страна е най-добрата реклама за правене на бизнес в България.


Ван Гуйцин, заместник-председател на Китайската търговска палата за внос и износ на машинни и електронни продукти, предложи още по-силна подкрепа за фирмите от двете страни, осигурявана заедно с БТПП. Той наблегна на по-тесен информационен обмен, създаване на списък на перспективни двустранни проекти и проследяване на развитието им. 


Бяха направени подробни презентации на условията за правене на бизнес и инвестиции в нашата страна от Българската агенция за инвестиции и от Национална компания Индустриални зони.


Форумът продължи с многобройни двустранни срещи и активни разговори.

26.03.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад