Назад

Среща с новия ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси – ХаванаПроф. Минчо Христов, новоназначен СТИВ в Хавана, Куба посети БТПП и разговаря с председателя Цветан Симеонов.

По време на разговора бяха коментирани приоритетите за повишаване на търговско – икономическите отношение между България и Куба. Наблюдава се интерес от страна на Куба за внос от България на помпи за вода, безизкомни технологии, машини за хранително – вкусовата промишленост и селското стопанство.

По данни на Министерство на икономиката и индустрията приоритетни области за сътрудничество с Куба са следните:

Продукцията на хранителната индустрия е недостатъчна и Куба е принудена да внася голяма част от храните, почти 80% са вносни, в т.ч. ориз, сухо мляко, соево брашно, растително олио, говеждо месо, свинско и пилешко месо. Произвеждат се някои рибни и зеленчукови консерви, безалкохолни напитки, бира, ром, млечни продукти, сладоледи. Този сектор предлага много възможности за преки чуждестранни инвестиции, а за продукцията има гарантиран пазар за туризма и населението.

Производството на захар в продължение на години е в тежка криза, като реколта 2021 / 2022 г. е с най-ниския регистриран в Куба добив на захар.

Индустрията на Куба е в сериозна криза. Технологиите и оборудването са морално и физически остарели, кубинските компании не са конкурентоспособни на международните пазари поради този факт.

Куба е 5-та страна по световни запаси на никел и 3- та страна по световни запаси на кобалт. Износът на никел е изключително важен за страната. В по-малък мащаб и производството на злато, сребро, цинк и хром. Собствения добив на петрол и газ на Куба задоволява около 60 % от нуждите за производство на електрическа енергия. Кубинският петрол е с високо съдържание на сяра и не може да се рафинира за бензин.

 


06.06.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад