Назад

Среща със Степан Поляков, режисьор на „Патриархът на градежа“, филмът проследяващ битието на индустриалеца Иван Грозев – първи председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП)



Председателят на БТПП Цветан Симеонов сподели, че е важно бизнесът да си сътрудничи с културните среди и да подпомага проекти, целящи запазване приноса на важни личности към българската история, и националната памет. Степан Поляков информира Симеонов за новите проекти по които работи.

По един от завършените проекти, днес, на 1 февруари от 22:00 ч. по БНТ 4 по случай Деня на почит на жертвите на комунизма, предстои премиерата на игралния документален филм „Слънчев Бряг: Експрес към Ада“, разказващ за издевателствата над политическите затворници в лагера „Слънчев Бряг“ край Ловеч, в периода 1959 – 1962 г.; Вижте трейлър, тук.

Друг проект, който предстои да бъде излъчен е „Пътят към Непознатото“. Филмът е свързан с историята на археологическия обект „Гьобекли тепе” в Турция. За момента той е най-стария мегалитен обект в света, засвидетелстващ съществуването на организирано общество още през 12-то хилядолетиe пр. Хр., или с 6000 години по-стар от Шумерската цивилизация. Вижте трейлър, тук.

Поляков заяви, че работата по режисирането на “Патриархът на градежа” го е накарало да осъзнае, колко много българи допринесли за културното и икономическото развитие на Третата българска държава са се изгубили в историята ни поради една или друга причина, като днес дори не знаем за съществуването им.

Напомняме, че филмът “Патриархът на градежа” разказва за битието на родения в Карлово Иван Грозев – виден български индустриалец от ерата на Възраждането и известен още, като “патриархът на българската индустрия”. Неговата работа има огромна роля за превръщането на следосвобожденска България в модерна държава със собствено стопанско развитие.

Можете да гледате филма “Патриархът на градежа” на канала на Българската търговско-промишлена палата в платформата за видеосподеляне You Tube, тук. Филмът е наличен със английски субтитри (тук), и с испански субтитри (тук).

През 2019 г. в Карлово БТПП откри Музеят на Иван Грозев. Той се помещава в родната му къща на ул. “Възрожденска” №4 в града. В къщата на Иван Грозев не един път е отсядал именно неговият приятел и съратник от Втората българска легия, Васил Левски. В музея посетителите могат да се докоснат до експозиция запознаваща с интересни и малко известни факти от живота на Грозев от времената преди и след Освобождението.

Откриването на Музея на Иван Грозев е осъществено по инициатива на БТПП и със сътрудничеството на Националния музей „Васил Левски“.

--------------------------------------------

Иван Грозев завършва във Виена, занимава се със серийно предприемачество. Кмет е на София за периода 1894 – 1895. Става първи председател на Българска търговско-промишлена палата (тогава с името Софийска търговско-индустриална камара), която управлава от 1895 до 1916 г.; Бил е ръководител на инициативния комитет набирал средствата за построяването на паметника в чест на своя съратник Васил Левски в столицата, и много други инициативи.

Повече факти от богатото битие на Иван Грозев и неговите приноси за България можете да научите в Карлово, като посетите Музея на Иван Грозев на ул. “Възрожденска” №4.

 

 


01.02.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад