Назад

Почетният консул на Етиопия у нас представи търговско-икономическия профил на африканската страна



Почетният консул на Федерална демократична република Етиопия в Република България инж. Сейфе Бекеле У Арегай посети БТПП и се срещна с председателя Цветан Симеонов.

Целта на срещата бе обсъждане на области от взаимен интерес за насърчаване на взаимодействието между компании от двете страни. Инж. Арегай представи икономиката на Етиопия, като подчерта, че страната се развива бързо през последните две десетилетия. Въпреки това, БВП е нисък 107,6 млрд. щ.д. (2020 г.), а икономиката все още изисква редица реформи. В Етиопия е развито земеделието, като се произвеждат и изнасят кафе, варива, маслодайни семена, зърнени култури, картофи, захарна тръстика, зеленчуци и цветя. Износът на кафе осигурява най-големия валутен доход на страната. Етиопия е вторият по големина производител на царевица в Африка. Изградени са съоъжения за напояване, които способстват отглеждането на две реколти годишно от различните култури. Страната развива добивната промишленост, в която има голям потенциал заради разнообразните находища от полезни изкопаеми - въглища, опал, скъпоценни камъни, каолин, желязна руда, калцинирана сода и тантал, но само злато се добива в значителни количества.

Страната покрива около 90% от своите нужди от електроенергия от водна енергия, което означава, че производството на електроенергия, както и селското стопанство, зависят от обилните валежи. Развиват се промишлеността и транспортът.

Цветан Симеонов запозна госта с възможностите за сътрудничество между БТПП и Етиопската търговско-промишлена палата. Повече подробности ще бъдат обсъдени по време на предстояща среща с посланика на Етиопия, акредитиран за България, в края на месец април 2022 г.

 


08.04.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад