Назад

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер иска икономическият растеж на България да е 5 процента

Снимки В.Чобанов БТПП

Иска ми се икономическият растеж на България да стигне 5 процента, каза Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа, при откриването на среща на двустранните търговски камари в страната. Икономическата прогноза на Европейската комисия от есента  беше за ръст на БВП на България през тази година в размер на 4,1 на сто. Ние бяхме избрани след дълг период на политическа нестабилност и с ясен мандат да създаваме инфраструктура за нормално функционираща държава, каза министърът.

Нашата първа мисия е промяна в правосъдната система, така че да не се краде, да не се иска нищо от инвеститорите. Втората мисия е да се създаде физическа инфраструктура, третата е подобряване на здравеопазването, за да се оттласнем от върховете на световната класация по смъртност, четвъртата е развитие на образованието, за да не се налага да пращаме децата си да учат в чужбина, посочи още министър Лорер.

В Министерството на иновациите и растежа сме събрали инструментите от държавните институции, които да работят за икономическия растеж. Това са Българската банка за развитие, Фондът на фондовете, Националният иновационен фонд, набор от европейски програми, както и Българската агенция за инвестиции, която е лицето на България, каза министърът. Нашата цел е да насочим тези инструменти към максимален растеж - иска ми се да е 5 процента, посочи министърът. Румъния вече го постигна, инфлацията ни помага и с ваша помощ това е постижимо, добави Лорер, като се обърна към представителите на търговските камари.

Представителите на търговските камари посочиха като основен проблем за бизнеса гарантиране върховенството на правото и в това число на правата на компаниите и на чуждестранни и на местните инвеститори. Друго предизвикателство е подобряване на квалификацията на работната сила и активизиране на работата на търговските аташета на България за привличане на инвеститори в България.

На снимките Министър Даниел Лорер

и

Гергана Илиева Българо-румънска ТПП Русе


19.01.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад