Назад

30 години приложение на стандартите GS1 в полза на бизнеса в България



За индустрията, търговията и всеки от нас – крайните потребители, баркодовете са част от ежедневието. Почти всичко, което купувате или е обект на взаимоотношенията между търговски партньори е маркирано със стандартен баркод GS1. Съществуването на баркода съществено улеснява работата по продажба, прием, складиране, транспорт и инвентаризация, помага за автоматизиране на процесите и подобряване на тяхната ефективност, служи за реализирането на ефективни системи за проследимост като осигурява оперативна съвместимост между отделните информационни системи. Стандартите GS1 са много повече от маркирането на продукти с баркод. Те представляват интегрирана система от стандарти, в т.ч. стандарти за споделяне на данни – основни, за транзакции и свързани с движението на обектите по веригата за снабдяване.

През 2021 година се навършват 30 години от приемането на България в общността на GS1, която има свои представители в 115 страни по света, но на практика дейността и обхваща цялото земно кълбо.

Във  връзка с 30 годишния юбилей GS1 България предприе серия от активности, включително онлайн обучения по различни теми от приложение на стандартите, издаване на юбилейна брошура и информационни материали, а днес и конференция с участието на международни лектори и гости. Основни теми, включени в дневния ред на конференцията са:

  • За важността и качеството на данните. Стандарти, услуги и решения
  • Европейски политики по отношение на данните в условията на дигитализация
  • Електронен обмен на данни
  • Проследимост при храни
  • Верификация на лекарства
  • Интелигентни решения за логистиката
  • Стандартите в платформите за електронна търговия

Лектори са: Енцо Блонк, Директор Verified by GS1, Глобален офис GS1; Франческа Поджали, Директор по обществени политики към GS1 в Европа; Даниела Щилянова, Белла България АД; Стилиян Колев, Head of Supply Chain Management, МЕТРО Кеш енд Кери България ЕООД;  Таня Айданлийска, мениджър проекти, Елтрейд ООД; Велин Кърчев, гл. експерт GS1 България; Рене Швайнцгер, Директор маркетинг и продажби на GS1 Sync към GS1 Австрия; Илиана Паунова, Българска организация за верификация на лекарствата (БОВЛ); Даниела Христова, Старши Бизнес Анализатор, СофтГруп АД; Бисер Радоев, Транспрес; Спас Спасов, Ей Пи Фууд.

Конференцията бе открита от Цветан Симеонов, председател на GS1 България и председател на УС на Българската търговско-промишлена палата.

Получени са поздравителни адреси от други Национални организации GS1 по света, от Българската организация за верификация на лекарствата и катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ на УНСС.


30.09.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад