Назад

БТПП: Няма ясни правила, по които правителството определя минималната работна заплата



Липсват ясни правила, по които правителството определя размера на минималната работна заплата /МРЗ/. Това коментира главният секретар на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ Васил Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR. Според него, ако започнем спора между работодатели и синдикати за минималното работно възнаграждение, генезисът се крие в начина, по който то се определя от правителството в годините назад.

 

„Има международна Конвенция 131, която разписва механизъм, по който това трябва да се случи. Държавата вече няколко години абдикира от своите задължения и не възприема подобен механизъм.“

Притеснението при бизнеса във връзка с производителността и ръста на заплатата, е много сериозно, коментира Тодоров. Той отчете, че има много затворили предприятия, както и такива, които работят, но не виждат перспектива и търсят инвеститор, който да ги купи.

„Това е минималният гарантиран доход. Първо обаче тази МРЗ не касае всички – получават я обикновено служители, с ниско образование или без такова. Има много сектори, в които въпросът за МРЗ изобщо не стои.“

Има 2 критерия, по които се прилага МРЗ – образованието и регионът, уточни Тодоров. Според него в по-слабо развитите региони, един драстичен ръст би дал негативно отражение върху възможността на някои фирми да оцелеят. Не трябва да се изключва и тежестта, поета от някои работодатели, защото голяма част от тях се възползваха от мярката 60/40. Експертът уточни, че именно помощта е компенсирала заплатите и е осигурила запазване на работни позиции, при които дейността е преустановена.

„Работодателят може да кандидатства за такава подкрепа. Получава я от държавата. Той се задължава през този период да изплати 100% възнаграждение“, поясни главният секретар на БТПП.

По повод отпуснатите държавни 50 лева на бизнеса на всеки един мегаватчас, Тодоров подчерта, че това е временна и извънредна мярка

„Една от причините за ситуацията сега с драстичния скок е липсата на реформи в енергетиката“, изтъкна той и сподели категоричното си мнение, че бизнесът трябва да получи подкрепа.

Цялото интервю може да се види ТУК


Линк

29.09.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад