Назад

Н.Пр. Беа тен Тъшър, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Нидерландия в София, бе запозната с дейността на БТПП

Сред темите на разговора беше ролята на България в процеса на приобщаване на Балканските страни към ЕС


Н.Пр. Беа тен Тъшър, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Нидерландия в София, посети БТПП и се срещна с председателя Цветан Симеонов. Той представи дейността на Палатата и разясни, че търговският регистър с над 53 000 компании и бизнес организации, е дигитализиран благодарение на холандски партньорски проект преди повече от 25 години. Посланик Тъшър се запозна с опита на Палатата в областта на търговския арбитраж, класацията на БТПП ТОП 100, както и регионалната мрежа от търговско-промишлени палати и камари.

Тя потвърди готовността си да съдейства за задълбочаване на търговско-икономическите връзки между компании от Холандия и България и посочи, че ще работи в насока привличане на холандски инвеститори в нашата страна.

БТПП припомня, че за периода 1996 – 2017 г. преките чуждестранни инвестиции на Нидерландия в България възлизат на 8.1 млрд. евро, с което страната се подрежда на 1-во място по размер на ПЧИ в България.

Симеонов изтъкна, че БТПП продължава да настоява за по-голяма правна сигурност за бизнеса – български и чуждестранен и въвеждане на електронно правителство.

Обсъдена бе ролята на България в процеса на приобщаване на Балканските страни към ЕС, както и контактите на страната и конкретно на БТПП с инициативите Централна и Източна Европа – Китай /16+1/, Един пояс – един път и др.

Бяха разисквани бъдещи съвместни инициативи.

 


03.05.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад