Назад

Поднасяне на венци за отбелязване на световния ден, посветен на безопасността и здравето на работното място

Тази година акцентът е върху безопасността и здравето при работа на младите работници и за прекратяване на детския труд






На 28 април всяка година КНСБ отбелязва световния ден, посветен на безопасността и здравето на работното място, както и на паметта на трудещите се по целия свят, които са загубили живота си вследствие на трудовa злополукa или професионалнa болест. Тази година акцентът е върху безопасността и здравето при работа на младите работници и за прекратяване на детския труд. На събитието присъстваха заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на Българската търговско промишлена палата Цветан Симеонов, изпълнителният директор на ГИТ Румяна Михайлова, както и представители на различни синдикални федерации към КНСБ.

Тежките инциденти, в които губим наши работници, могат да бъдат предотвратени, ако се инвестира повече в мерки и дейности за превенция на работното място.  Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. През 2017 г. по време на трудови инциденти в България, са загинали 94 работници.

Цветан Симеонов каза, че превенцията е по-ефективна и БТПП апелира за премахването на последствията от трагедиите, които се случват в резултат на подценяване на мерките за безопасност. Той бе категоричен, безопасността на труда е тема, свързана с корпоративна социална отговорност, налагана сред бизнеса от Палатата, която организира лекции и сред служителите си.

Председателят БТПП Цветан Симеонов поднесе цветя на паметната плоча пред сградата на КНСБ  и отдаде почит към загиналите и пострадалите при трудови злополуки.

Бе отправен призив към всички работодателски организации, синдикати и държавни институции, които да покажат своята съпричастност към паметта на жертвите на трудови злополуки и професионални болести чрез различни инициативи.

Събитието цели да обърне общественото внимание към световния ден за сигурност и здраве при работа, проблемите на трудовия травматизъм и да се допринесе за създаването и развитието на обществена култура за сигурност и безопасност на работните места.

 


27.04.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад