Назад

ЕВРОПАЛАТИ отблязва официално 60-та си годишнина



Днес в Брюксел официално се отбелязва 60-та годишнина от създаването на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати (ЕВРОПАЛАТИ). БТПП е представена от заместник-председателя Георги Стоев, който участва в честванията и ще връчи статуетка „Хермес“ и грамота по повод юбилея на Асоциацията и ползотворното сътрудничество с БТПП.

ЕВРОПАЛАТИ е първата бизнес организация, създадена на европейско равнище след подписването на Римския договор. От шестте си първоначални членове, Асоциацията се разширява постепенно и сега обхваща 44 национални и 2 транснационални палатски организации от цяла Европа. Това представлява мрежа от около 1700 регионални и местни палати, представляващи над 20 милиона предприятия, предимно малки и средни (МСП).

Събитието бе официално открито от председателя на ЕВРОПАЛАТИ Кристоф Лайтъл, който обобщи: „Точно, както нашите предприятия се развиват, оформят и адаптират към пазарната ситуация, така и ЕВРОПАЛАТИ се развива с процеса на европейското икономическо сътрудничество както в рамките на ЕС, така и извън него. Ще продължим да го правим, тъй като се появяват нови възможности и предизвикателства за малките, средни и големи предприятия в Европа ".

По време на мероприятието в 3 паралелни сесии участниците ще имат възможност да дискутират търговията и икономическата дипломация в ЕС, умения и предприемачество. В заключителната част председателят Лайтъл ще обобщи и вижданията на бизнеса за бъдещето на Европа, като ще представи Декларацията за Правата на предприемачите.

Документът представя мнението на Европейската палатска мрежа, че нуждите на предприемачите не могат да се приемат за даденост и трябва да са от първостепенно значение за политическите процеси, започващи на равнище ЕС. Декларацията подчертава и важната социално-икономическа роля на предприемачите, които не са само доставчици на работни места и данъчни производители, но и възпитатели, новатори, създатели, членове на общността.

 

 


26.04.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад