Назад

Цветан Симеонов разговаря с Н.Пр. Йон Гъля, посланик на Румъния

Обсъдена бе Инициативата „Три морета“


Председателят на БТПП Цветан Симеонов разговаря с Н.Пр. Йон Гъля, посланик на Румъния в България и Раду Молдован, търговски съветник в посолството на Румъния. Дискутирани бяха външноикономическото сътрудничество между двете страни, съвместната работа в рамките на ЕС и други регионални инициативи.

Особено внимание бе отделено на предстоящата среща на върха на държавните глави на страните от Инициативата „Три морета“, която ще се проведе през септември тази година в Букурещ. В нея са включени 12 страни – Австрия, България, Хърватска, Чехия, Естония, Унагария, Латвия, литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения, които са разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море.

Инициативата „Три морета“ вече проведе две срещи – първа в Дубровник през 2016 г. и втора във Вършава през 2017 г.

БТПП потвърди интереса на българските фирми към участие в паралелен бизнес и икономически форум, който ще съпътства срещатата на върха в Букурещ. Цветан Симеонов приветства усилията на държавно ниво за комбиниране на двете събития, чиято основна цел е засилване на икономическите и политически връзки в посока север – юг. От своя страна, бизнесът придава изключителна важност на тези отношения и сигналът на ниво държавни глави е положителен за развитието им.

БТПП ще информира допълнително своите членове за възможността за участие в икономическото събитие през есента в румънската столица.

 


12.04.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад