Назад

Делегацията в Ливан посети гр. Библос и се срещна с кмета на града г-н Зиад Хауат

През 2016 гр. градът е обявен за туристическа столица на арабските страни

Посещението на българската бизнес делегация в Ливан продължи със среща с кмета на гр. Библос г-н Зиад Хауат. Председателят на БТПП Цветан Симеонов запозна кмета с икономическата ситуация в България и представи дейностите на БТПП в подкрепа на бизнеса. Г-н Симеонов използва случая, за да покани официално г-н Хауат на посещение в България, като подчерта, че в зависимост от бизнес - интересите от страна на Ливан, системата от 28 регионални палати на БТПП, също ще окаже пълно съдействие при предстояща визита.

Г-н Зиад Хауат каза, че около 500 - 600 000 туристи посещават гр. Библос през коледните празници, а през летния период - 50 000. Той изтъкна, че през 2016 гр. градът е обявен за туристическа столица на арабските страни. Неговата площ е 5 кв. км., а населението му - около 40 000 души.

Визитата на делегацията в Ливан завърши в Посолството на Република България, където бяха разгледани постигнатите резултати от посещението и бе направен преглед на поетите ангажименти в полза на продължаване на успешното сътрудничество.

Гр. Библос е разположен на брега на Средиземно море, на 20 км. северно от центъра на столицата Бейрут. Библос се приема за най-стария непрекъснато населяван град в света. Учените датират възникването му преди повече от 7 000 години. Приема се като „свидетелство” за началото на финикийската цивилизация. 1200 години пр. н. е. гърците наричат региона Финикия и дават съвременното име на града – Библос /”папирус” на гръцки/, защото той се превърнал във важен център в търговията с папируси.

БТПП припомня,че бизнес делегация, организирана от Палатата и водена от председателя Цветан Симеонов, замина  на 4 април за Ливан. Тя включва представители на фирми от секторите селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, козметика, електроинженерство и алтернативни енергийни източници, туризъм и недвижими имоти, строителство, проектиране и инфраструктура, информационни технологии.

Делегацията посети изложението „HORECA“ в Бейрут за хотелиерство, хранително-вкусова промишленост и кетъринг услуги.

По програма нашата делегация участва в Ливано - български бизнес форум и двустранни срещи по интереси, подготвени със съдействието на Търговско-промишлената и земеделска палата на Бейрут и Планината Ливан и смесените съвети от двете страни.

 


07.04.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад