Назад

Перспективите в икономическите отношения България - Япония





На 9 май 2011 г. на среща с представители на Посолството на Япония в София и българския търговски съветник в Посолството ни в Токио, зам.председателят  на БТПП  и зам председател на Българо-Японския икономически съвет към БТПП  Георги Стоев  коментира възможностите за сътрудничество между двете страни с оглед на тежката обстановка в Япония след земетресението тази година.

Г-н Стоев сподели, че много фирми, членове на БТПП са готови да предоставят дарения,  храни и напитки на японския народ и други помощи. В момента обаче японското правителство не може да отдели хора и ресурси за транспортирането и разпределянето на място на тези продукти. За това г-н Мори и г-н Фукумори търговски съветници в в японското посолство в София обясниха, че приоритет са парични помощи за японския народ.  При желание за доставка на стоки и продукти като помощ за Япония, изпращачът трябва да поеме доставката и  разпределението или да ангажира свой местен партньор за това.

Зам.председателят на БТПП и на Българо-Японския икономически съвет към БТПП сподели някои идеи за бъдещи инициативи,  като например изграждане на съвместна лаборатория за проверка на храни и напитки - за сертифициране на храни, стоки и продукти. Също така г-н Стоев подчерта, че въпреки тежкото положение в Япония, БТПП продължава да поддържа сътрудничеството си с различни организации, предоставящи обучение на представители на български фирми и граждани-/AOTS,ETP и др./.
Японските дипломати изтъкнаха, че фирмите от тяхната страна, с интереси в България са разочаровани от промените в новия закон за възобновяемата  енергия и част от предвижданите инвестиции в страната сега няма да се осъществят. Сътрудничеството в транспортния бизнес също е в застой към момента. Замразен е проектът за разширяване на пристанище Бургас.

Г-н Мори разясни, че все още поддържат интереси в изграждането на  инфраструктура, управлението на водни ресурси и иновациите. Все пак  трябва да се има пред вид, че само в определени области японските фирми предлагат уникални технологии,  а във всички други случаи става въпрос за конкуренция с фирми от цял свят и за прецезиране на съотношението цена- качество.

Вълчан Вълчанов, търговски представител на България в Токио информира, че в резултат от осъщественото посещение на бизнес делегацията, организирана от  БТПП и придружаваща министър-председателя на България в Токио в началото  на  годината, вече се финализира одобрението на износ на българско пилешко месо за Япония. Също така се наблюдава интерес за внос на български пчелен мед  в страната на изгряващото слънце. Поради ограничена реколта в Китай през миналата година, японските фирми вносители вече търсят нови доставчици и са се ориентирали към България.

Г-н Вълчанов подчерта, че виното остава един от основните български  продукти, наред с киселото мляко, което е синоним на България в Япония.  Дори в Токио в началото на годината е направен комитет за реклама на българското вино с участието на Посолството, но за сега той не работи активно, поради затруднената обстановка след земетресението. 
В края на срещата представителите на посолството на Япония в София информираха за възможността български фирми да намират по-лесно партньори в Япония чрез програма на JETRO – Japan External Trade Organization on line: http://www.jetro.go.jp

10.05.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад