Назад

Изложба на италианския художник Орландо Роза

Изложба живопис на италианския художник Орландо Роза се открива в БТПП на 21 януари 2016 г. от 17 часа. Експозицията в партерното фоайе на Палатата ще продължи до 19 февруари 2016 година.
 
Орландо Роза е художник - сюрреалист,  който е и музикант, завършил консерваторията "Джоакино Росини" в Пезаро. Майстор Петър Дзадзета го нарича „Майстор на метафизичната и сюрреалистична  живопис“.  Орландо  Роза  изразява своят светоглед, изобразявайки онова, което отива отвъд физическия облик на реалността. Вдъхновен най-вече от сюрреализма, Роза рисува това, което вижда и чува наоколо си, както и вътре в себе си, по-специално в дълбоката дихотомия, типична за  метафизичната неравнопоставеност  на ума и сърцето. Неговите картини, върху дърво и върху платно,  са интроспективни пътувания към истината.
 
Животът на художника Орландо Роза започва в Милано на 1 юли 1939 г.  Ранното му детство минава под знака на войната, включително под страха от бомбардировки и безпощадността на нацистко-фашистките репресии в Милано. На 14  години Орландо се намира в Рим. Рисува "картини" на площад Навона, които  продава на туристите, и  там бива "забелязан" и въведен в ”римските салони” на  благородниците - хората, които стимулират креативността му и неговата чувствителност, желанието му да  изследва, да научава нови неща, да изпита нови емоции. Това е средата, в която се развива въображението, амбицията му и където се ражда  неговата втора голяма страст: музиката. 
 
Сравнително неотдавна Орландо Роза създава в София дружеството Рейнова (REINOVA), компания в областта на  изкуството и живописта в сътрудничество с художествени галерии и български  художници.
 
Повече информация - ТУК

20.01.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад