Назад

Насърчаване на търговско-икономическите отношения България – Индия



Н. Пр. Раджеш Сачдева, извънреден и пълномощен посланик на Индия в София, и Санджив К. Бхати, заместник–началник на Мисията, обсъдиха с Цветан Симеонов, председател на БТПП, състоянието на двустранните икономически връзки между Индия и България.

Посланик Сачдева направи кратък обзор на дейността си в края на миналата година, акцентирайки върху регионалните си посещения на градовете Русе и Шумен, както и съдействието на Посолството за инициативата по създаване на смесена Българо – индийска търговска камара. Той сподели, че през новата година основен фокус в дейността на Посолството ще бъде бизнеса и икономиката.

В тази връзка Н. Пр. Раджеш Сачдева представи една възможност за развитие на двустранните търговско-икономически отношения между България и Индия, а именно участието на български фирми в предстоящия форум Make-in-India Week (13 -18 февруари 2016, Мумбай), организиран от индийското правителство под патронажа на министър-председателя на Индия Нарендра Моди. Събитието е насочено към участието на чуждестранни инвеститори, които ще имат възможност да установят контакт с представители на индийския бизнес и правителство в секторите: отбрана, автомобилотрене, химическа промишленост и фармация, информационни технологии, хранително-вкусова промишленост, текстил и др.

Посланик Сачдевa посочи, че участието на български фирми е от особена важност с цел развитие на двустранните отношения. Той изтъкна и основните предимства на Индия, а именно ръст на БВП с 7,3 % за 2015г, първо място като атрактивна инвестиционна дестинация, евтина работна сила, огромен пазарен потенциал. Повече за основните акценти на форума - тук

Цветан Симеонов изрази готовността на Палатата за съдействие при разпространение на информацията за форума Make-in-India Week в подкрепа на бизнеса от България и Индия, както и да потърси съдействие от министерството на икономиката за осигуряване присъствие във форума.

Желаещите да участват български фирми във форума, следва да се регистрират на: www.makeinindia.com/mumbai-week/

При необходимост от съдействие фирмите могат да се свързват с дирекция „Международно сътрудничество и международни организации” на тел.: 02 8117 494, 02 8117 489 или e-mail: m.markova@bcci.bg


07.01.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад