Назад

49-та редовна среща на Бизнес съвета на ОЧИС отчете успехи за българското председателство на организацията

Като успешно бе отчетено председателството от страна на БТПП на Бизнес съвета към Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество (ОЧИС) през първата половина на годината. Тази констатация обедини учасниците на проведената на 16 май 2014 г. в София 49-та редовна среща на организацията.
 
Под мотото „По-добра синергия за повишена конкурентоспособност”, българското председателство набеляза като приоритетни области развитието на секторите транспорт, информационни и комуникационни технологии, енергийно и водно осигуряване, машини и строително оборудване, сигурност, както и поощряването на сътрудничеството между черноморските бизнес среди и насърчаването на взаимодействието между Черноморския и Дунавския регион. 
 
В изложението си председателят на БТПП Цветан Симеонов представи осъществените дейности и припомни някои по-важни събития, проведени по време на българското председателство. В рамките на БС на ОЧИС, със съдействието на Секретариата на организацията, базиран в Турция, БТПП организира участие на международното изложение SECURITY през месец март в София, както и бизнес форум с участие на над 40 български фирми. Конференцията за интернационализиране на икономиката в ЮИЕ и Черноморския регион чрез приложение на ЦЕФТА споразумението, проведена на 15 май също бе едно от събитията в рамките на председателството. Бяха реализирани и няколко участия в международни събития на тема селско стопанство, регионално сътрудничество и др.
 
Предстои още едно голямо събитие в рамките на българското председателство - Регионален бизнес форум на Черноморската банка за търговия и развитие /ЧБТР/, който ще се проведе от 20 до 22 юни 2014 г. в София. Събитието се провежда и във връзка с 15 годишнина от учредяването на банката. Целта на форума е да се насърчат възможностите за инвестиции в България, да се разширят контактите между фирмите от региона и да се разшири сътрудничество между банките за развитие в региона, частния сектор и ЧБВР, както по линия на генериране на проекти за финансиране, така и при тяхното изпълнение чрез споделяне на риска.
 
Гърция е страната, поемаща председателството на БС на ОЧИС за втората половина на годината. Емануел Влахогианис, член на Борда на директорите от страна на Гърция, обяви че се очаква провеждането на две срещи на Бизнес съвета през септември и декември в Солун и Атина.
 
Участниците в срещата обсъдиха трагичния случай в гр. Сома, Турция и изказаха съболезнования към близките на загиналите чрез писмо до посланика на Република Турция в София.
 

19.05.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад