Назад

Насърчаването на синергията между страните от Югоизточна Европа и Черноморския регион – във фокуса на форум в БТПП

БТПП бе домакин на Конференция за интернационализация на икономиката на Югоизточна Европа и Черноморския регион чрез приложение на Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА). Това бе най-голямото събитие в рамките на ротационното председателстване от БТПП на Бизнес съвета на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). 
 
Представители на търговско-промишлените палати от страните от ЦЕФТА и от страните от ОЧИС, браншови организации, предприемачи, представители на парламента, правителството, научните среди взеха участие в конференцията. Сред тях бе и зам.-председателят на парламентарната асамблея на ОЧИС Петър Кънев.
 
При откриването на форума председателят на БТПП Цветан Симеонов подчерта, че БТПП подкрепя идеята за създаване на зона за свободна търговия в региона вече 25 години. Той припомни, че прилагането на ЦЕФТА споразумението улеснява бизнеса и че основната роля на търговско-промишлените палати от региона е да информират, подпомагат и насърчават фирмите да се възползват от привилегиите, които то предлага.
 
Участниците в конференцията получиха поздравителен адрес от вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бовева. В него се акцентира върху нуждата от насърчаване на синергията между страните от Югоизточна Европа и Черноморския регион.
В четири отделни сесии експерти от 10 различни страни обсъдиха либерализацията на търговията и пазара в Югоизточна Европа и Черноморския регион.

16.05.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад