Назад

Вицепремиерът Бобева се срещна с членове на Управителния съвет на БТПП, Съвета на председателите и Съвета на браншовите организации

На икономиката и бизнеса им трябват най-вече спокойствие и реформи –  този извод аргументира вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева пред членове на  Управителния съвет на БТПП, Съвета на председателите и Съвета на браншовите организации, сред които на Варненската търговско-индустриална камара, Хасковска ТПП, ТПП-Монтана, ТПП- Търговище по време на среща в БТПП вчера, 20 януари 2014 година. 
 
Инвестициите са най-големият проблем и най-голямото предизвикателство, при свиването на вътрешните вложения и спада на чуждестранните, обърна внимание Бобева и добави, че политическите внушения за нестабилност вредят на кредитния рейтинг на страната.
 
Икономическият вицепремиер потвърди намеренията на кабинета за реформи, които да подобрят бизнес средата с промени в законодателството за обществените поръчки, за намаляване на административната тежест и за конкуренцията и изрази съжаление, че парламентът не функционира толкова експедитивно, колкото се очаква от него. Тя подчерта, че правителството е внесло в Народното събрание списък с най-важните за приемане закони и прикани представителите на Палатата и браншовите организации, ако нещо важно е пропуснато, да бъде допълнено в кратки срокове.
 
Председателят на БТПП Цветан Симеонов припомни, че от страна на БТПП са дадени предложения за промени в Закона за обществените поръчки и изтъкна, че най-важното е да се въведе максимално освобождаване на чиновниците от възможността за решения по усмотрение . „Ако трябва, нека компютрите класират и всичко да бъде в Интернет. Който иска да усвоява публични средства – няма право да се позовава на търговска тайна, за да скрие условията, с които е спечелил търга“, уточни Цветан Симеонов. Той не скри и недоволството на бизнеса към  държавната администрация и припомни абсурдни случаи на обезмисляне на добри идеи, заради начина по който тя ги въвежда и прилага, а като например посочи въвеждането на принципа на мълчаливото съгласие.
 
Представителите на БТПП и браншовите организации поставиха пред вицепремиера Бобева конкретни въпроси и препоръки, касаещи нормативната база, условията за бизнес, регулациите на трудовия пазар, конкуренцията, нееданаквото третиране на икономическите субекти.
 
БТПП остава отворена възможност за допълнителни предложения за облекчаване на икономическата среда чрез опростяване на административните процедури.
Предложенията можете да изпращате на адрес: bcci@bcci.bg
 

21.01.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад