Назад

Проучване на намеренията за бизнес пътувания през 2014 годинаНай-вече към Германия, Русия и Турция се насочва българският бизнес за осъществяване на бизнес пътувания и контакти в чужбина през 2014 година. На второ място се нареждат Китай и Сърбия, които са предпочитани за бизнес посещения от една трета от фирмите. Това показват резултатите от проведено от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) допитване за страните, към които членовете на Палатата проявяват интерес за бизнес визити през новата година. 
Проучването е проведено по електронен път в края на декември 2013 година.
 
Като цяло към държавите от ЕС (с изключение на Германия) се наблюдава по-слаб интерес за бизнес посещения, в сравнение с посочените по-горе европейски или азиатски страни. Въпреки това, най-предпочитани от ЕС се очертават Белгия, Великобритания, Гърция, Италия, Полша и Холандия, към които всяка пета фирма проявява интерес за бизнес пътуване. 
 
Намерението за износ на български стоки зад граница е водеща причина за бизнес пътуванията – при почти 80% от членовете на БТПП. Същевременно, около половината от фирмите (47%) се ориентират и към търсене на чуждестранни партньори за съвместни инвестиции в България.
 
Машиностроенето, услугите, строителството, производството на хранителни продукти и електрониката са секторите, към които най-много от анкетираните имат интерес за срещи с потенциални бизнес партньори от чужбина.
 

08.01.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад