Назад

Цената на хляба и баничките няма да е непосилна

Председателят на федерацията на хлебопроизводителите и сладкаритe Мариана Кукушева, заместник-председател на браншовата организация на БТПП





Цената на хляба и хлебните изделия през следващата година няма да бъде непосилна за джоба на българина. Това заяви пред Дарик председателят на федерацията на хлебопроизводителите и сладкаритe Мариана Кукушева, заместник-председател на браншовата организация на БТПП.

Според нея в следващите месеци трябва да се обърне още по-голямо внимание на качеството на хляба. По думите й, в това отношение производителите в момента са длъжници на потребителите.

От федерацията са подготвили Закон за хляба, в който са разписани изискванията за качеството на продукцията по цялата верига - от производителя на хлебна пшеница, до производителя на хлебни изделия, посочи още Кукушева.

"Надявам се в близките месеци и през идната година хлябът на българите да бъде по-вкусен, по-здравословен и по-качествен, а качеството има цена. Надявам се отношението към хляба да бъде по-човешко и по-морално. И това ще бъде акцентът на цялата политика на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Ние като производители отчетохме, че сме длъжници на потребителите", коментира тя. "При всички случаи цената на хляба няма да бъде непосилна за българина. Ще бъде допустима и възможна спрямо финансите на всеки българин. Федерацията е внесла един законопроект, който се нарича закон за хляба", допълни Кукушева.

Тя обясни още, че основният мотив и основната цел на този закон, който се надяваме да бъде разгледан през следващата половин година в Народното събрание, е да се определи ясно какво значи прясно изпечен хляб и какво е хлебно изделие. "Прясно изпеченият хляб има определени параметри и зад тези параметри и в тях акцентът е качество - без допълнителни примеси, без консерванти, без допълнителни химически стимулатори, за да създават трайност и да овкусяват изделието", уточни Кукушева.


Към публикацията http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=645331


30.12.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад