Назад

Посланици представиха скандинавския икономически модел



 

На форум, посветен на скандинавските страни, посланиците на Дания - Н.Пр. Коре Янсон, на Швеция - Н.Пр. Хелена Пилсас-Алин, на Финландия - Н.Пр. Хари Салми, и на Норвегия - Н.Пр. Гюру Катарина Викьор, дискутираха успешния скандинавски модел във времена на световна криза.
 
В срещата участва и Иван Стоименов, член на Съвета на директорите на Българо-скандинавската търговска камара и член на Изпълнителния съвет на БТПП.
 
Скандинавските страни с общо население от само 26 милиона са световни лидери в реформите. Днес тези държави се справят с проблеми, с които другите страни ще се сблъскат в бъдещето. Те са с най-висок процент на социална мобилност в света. Драстично са понижени обществените разходи и същевременно се поддържат високи нива на глобалните показатели - конкурентоспособност и благосъстояние. Те са със силно иновативно и социално включване, особено в IT сферата, и с изключително висок процент на трудово заети жени.
 
Общото мнение на посланиците бе, че скандинавският модел се развива непрестанно. Той се справя най-добре с безработицата. Три са основните фактори, които подтикват скандинавските страни към модернизация: ограничените ресурси, силната глобализация и нарастващите различия (проблем с интегрирането на многобройните бежанци).
 
По време на дискусията възникнаха идеи за организиране на кръгли маси по различни теми, като туризъм и енергетика.
 
На участниците във форума, организиран с любезното съдействие на "Коника Минолта България", бе предоставен екземпляр от последния брой на списание "Economist", посветено на скандинавските страни. Професионалният поглед на авторитетното списание се спира на забележителния опит на тези държави.

04.02.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад