Назад

Връчиха наградите Мистър и мисис Икономика 2012За поредна година списание "Икономика" раздаде престижните награди за бизнес лидери на България. Призът "Мистър Икономика" отиде при Николай Вълканов, чийто бизнес е в сферата на рудодобива, гражданското и инфраструктурното строителство. Наградата "Мисис Икономика", която беше връчена за първи път тази година, получи Елза Маркова. Тя управлява фирма за хранителни продукти. Раздадени бяха още 7 приза, сред които за принос в развитието на индустрията, банковия и небанковия сектор, туризма, малкия и средния бизнес.

 
Председателят на БТПП Цветан Симеонов бе в състава на журито, което избра сред номинираните 45 мениджъри и собственици на компании в традиционния конкурс "Мистър и мисис Икономика." 
 
Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев връчи годишните награди "Мистър и мисис Икономика" на церемония в Националния исторически музей. Наградите се връчват от 1990 г. насам.
 
Специална награда получи кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Призът му беше връчен заради спечелените от неговия екип европроекти за 160 млн. лв. Те са инвестирани в подобряването на бизнес средата в региона и създаването на нови работни места.
 
Спечелилият приза "Мистър Икономика" Николай Вълканов преди половин година купи изпадналото в изключителното тежко финансово състояние предприятие "Горубсо - Мадан" от Валентин Захариев. Сега - 6 месеца по-късно, той отчита, че фирмата е една от най-добрите в България, а производството и заплатите на служителите са се вдигнали с 30-40 на сто.
 
"Аз много добре познавам "Горубсо - Мадан", "Горубсо - Златоград", въобще целия родопски район. Знам какви са потенциалът и възможностите на тези предприятия, защото там е ценното - много добър инженеринг, много добри работници - т.е. когато имаш - рудата е даденост, нея я има от векове. Въпросът е да можеш да мобилизираш тези изключително добри специалисти, изключително добри миньори", казва "Мистър Икономика 2012".
 
Носителката на наградата "Мисис Икономика" Елза Маркова управлява над 3000 човека. Тези работни места са били запазени по време на кризата, а ръководството на фирмата се ориентира гъвкаво в по-трудната ситуация. "Търсим нови пазари, въпреки че има спад на българския пазар. Ние го компенсираме с експорта и по този начин успяхме да си запазим както бизнеса, така и работните места на хората. Инвестиции ние непрекъснато правим - независимо дали инвестираме в нови продукти или в нови технологии", сподели г-жа Маркова.
 
Основните критерии, по които са оценявани победителите, са броят осигурени работни места, реализираните инвестиции, платения данък "печалба" за хазната, както и социално-отговорните инициативи на компаниите.
 
Освен Мистър и Мисис Икономика, със златна статуетка „Рибарят и златната рибка” на Ставри Калинов получиха още деветима победители във всяка от обновените категории на конкурса.
 
Наградата „За принос в развитието на индустрията” получи Никола Треан, изпълнителен директор на медодобивния комбинат в Пирдоп „Аурубис България”. Призът той получи от миналогодишния носител на наградата Кирил Домусчиев.
 
За „Принос в развитието на аграрния сектор” бе отличен Иван Ангелов, управител на „Градус”. Златна статуетка „Рибарят и златната рибка” и грамота му бяха връчени от Валерий Тодоров, генерален директор на БНР.
 
Асен Ягодин, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Българска банка за развитие АД, получи наградата за „Принос в развитието на малкия и среден бизнес”. Призът му бе връчен от Данчо Данчев, който е миналогодишния носител на наградата в сектор „Търговия и услуги”.
 
Победител в категорията „За принос в развитието на туризма” стана Ветко Арабаджиев, собственик на „Виктория Груп”. Наградата бе връчена от зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.
 
Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на „Пощенска банка”, бе отличена в банковия сектор. Статуетката си тя получи от генералния директор на БНТ Вяра Анкова.
 
Награда „За принос в развитието на небанковия финансов сектор” взе главният изпълнителен директор на ПОК „Доверие” Даниела Петкова. Тук призът бе връчен от Стоян Мавродиев, който е миналогодишния носител на наградата във финансовия сектор.
 
„За принос в развитието на Информационните и комуникационните технологии (ИКТ)” отличието бе връчено на Огнян Траянов, изпълнителен директор на „ТехноЛогика”. Статуетката си той получи от Гергана Паси, която е определена за българския дигитален шампион по инициатива на Европейската комисия.
 
Тази година бяха раздадени и специални награди. Първата от тях бе за „Финансово отговорна компания” и бе връчена на Стоян Цветанов, изпълнителен директор на „Топлофикация” София. Призът той получи от Адам Сотков, оперативен директор на колекторската фирма „С.Г.Груп”.
 
Втората специална награда на конкурса получиха Турските Авиолинии (Turkish Airlines Inc), които бяха обявени за „Специален партньор на бизнеса”. Отличието те получиха заради откритите само през 2012 г. полети до над 20 нови дестинации, с което Турски Авиолинии става авиокомпанията, изпълняваща полети до най-много държави в света. 
 

29.11.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад