Назад

Мисия на Световната банка потвърди партньорството за устойчив растеж в България



 

Девет членове на борда на директорите на Групата на Световната банка, представляващи 72 страни-членки, посетиха България на 5 и 6 май, за да се запознаят лично с напредъка на уникалното партньорство, основано на знания в подкрепа на Европейското членство на България. Визита стана близо година, след като Бордът на Световната банка одобри новата Стратегия за партньорство с България, и няколко месеца след подписването на Меморандума за сътрудничество за ускоряване на усвояване на средствата от ЕС чрез предоставяне на аналитични и консултантски услуги.
На срещите беше обсъден въпросът как България може да постигне интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж в подкрепа на изравняване на жизнените стандарти с тези в ЕС. Тема на дискусиите бе и новият модел на партньорство, който се основава на аналитични услуги в подкрепа на изработването и на прилагането на стратегии и проекти в рамките на оперативните програми, финансирани от структурните фондове на ЕС.
На високо равнище мисията на Световната банка се срещна с президента Росен Плевнелиев, с министър-председателя Бойко Борисов, с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и с управителя на Българската народна банка Иван Искров. 
Председателят на БТПП Цветан Симеонов, заедно с представители на неправителствения и частен сектор, участва в една от срещите с делегацията на Борда на директорите на Групата на Световната банка. *


На снимката част от делегацията с членове на Борда на директорите на Световната банка 
От дясно на ляво, говорителят на делегацията Хасан Ахмед Таха – Изпълнителен  директор от Судан, представляващ Ботсвана, Бурунди, Еритреа, Етиопия, Гамбия, Кения, Лесото, Либерия, Малави, Мозамбик, Намибия, Руанда, Шейшелите, Сиера леона, Сомалия (неофициално), Судан, Свазиленд, Танзания, Уганда, Замбия и Зимбабве 
Рууд Треферс -  Изпълнителен директор от кралство Нидерландия, представляващ Армения, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Кипър, Грузия, Израел, Македония, Молдова, Черна гора, Нидерландия, Румъния и Украйна. Шаолин Янг – Изпълнителен директор за Китай. и Вадим Гришин – Изпълнителен директор за Руската Федерация. 



*Изпълнителните директори,  които посетиха България: 
Марта Гарсия Хауреги – Изпълнителен директор от Испания, представляващ Коста Рика, Салвадор, Гватемала, Хондурас, Мексико, Никарагуа, Испания и Венецуела. 
Вадим Гришин – Изпълнителен директор за Руската Федерация. 
Мари-Луси Морен – Изпълнителен директор от Канада, представляващ Антигуа и Барбуда, Бахамите, Барбадос, Белиз, Канада,  Доминиканска република, Гренада, Гвиана, Исландия, Гвиана, Ямайка, Сейт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини. 
Иън Соломон – Изпълнителен директор за Съединените Американски Щати.  
Хасан Ахмед Таха – Изпълнителен  директор от Судан, представляващ Ботсвана, Бурунди, Еритреа, Етиопия, Гамбия, Кения, Лесото, Либерия, Малави, Мозамбик, Намибия, Руанда, Шейшелите, Сиера леона, Сомалия (неофициално), Судан, Свазиленд, Танзания, Уганда, Замбия и Зимбабве.
Шаолин Янг – Изпълнителен директор за Китай. 
Ин-Канг Чо – Ротационен директор от Корея, представляващ Австралия, Камбоджа, Кирибати, Маршалови острови, федерални щати Микронезия, Монголия, Нова Зеландия, република Палау, Папуа Нова Гвинея, Самоа, Соломонови острови, Тувалу, Вануату.  
Стюарт Джеймс – Ротационен директор от Великобритания.  
Рууд Треферс -  Изпълнителен директор от кралство Нидерландия, представляващ Армения, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Кипър, Грузия, Израел, Македония, Молдова, Черна гора, Нидерландия, Румъния и Украйна.

05.05.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад