Назад

БТПП подписа споразумение с Азербайджанската фондация за насърчаване на износа и инвестициите /AZPROMO/





 
Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов подписа споразумение за сътрудничество с Азербайджанската фондация за насърчаване на износа и инвестициите /AZPROMO/, представлявана от председателя Адил Мамадов.
Подписването се състоя по време на бизнес среща между български и азерски фирми в Баку днес 27 април 2012г. Срещата е в рамките на посещението на министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов в Баку. 

Основната цел на посещението е задълбочаване на икономическото сътрудничество между Баку и София. На България е обещано да е първата страна-членка на ЕС, която ще получи азербайджански газ по южното направелние, част от трасето на Набуко – Турция, Гърция и Италия. Азерски газ може да потече най-рано през 2014 г. за което трябва да се ускори работата по тръбите, свързващи страната ни с Турция и Гърция.
Председателят на БТПП смята, че енергийното сътрудничество ще тласне напред и стокообмена. 
Търговията ни с Азербайджан, въпреки че нараства констатираме, че е твърде небалансирана. За това целта на това посещение е да се проработят каналите за протичане на информация, за да могат азербайджански стоки да се появят на нашия пазар.

Износът на България за Азербайджан през последните години се развива по възходяща линия, докато вносът е символичен, с изключение на 2006 г., когато еднократно е внесен нефт за 44 млн. долара.

През 2011 г. двустранният стокообмен е нараснал спрямо 2010 г. с 13,2%, а българският износ за Азербайджан е показал ръст от 25,6%. През миналата година възлиза на 33 млн. щ.д.
На срещата в AZPROMO г-н Симеонов представи българската икономическа среда и условията за развитие на бизнеса. 

В момента се провеждат двустранни срещи между 12 представители на българския бизнес и около 50 фирми от Азербайджан с интереси в секторите: селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, плодове и зеленчуци, строителство, фармация, логистика и туризъм. Г-н Симеонов е провел разговори с фирма за панаири и изложби за съвместно сътрудничество, с юридически фирми, които могат да окажат съдействие и да обслужват чуждестранни фирми, на територията на Азербайджан и др. компании, които проявяват интерес към намиране на партньори в България.

27.04.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад