Назад

Среща на Евроклуба по повод началото на Белгийското председателство на Съвета на ЕС









Срещата на "Евроклуба", посветена на Белгийското председателство на Съвета на ЕС през следващите шест месеца, се проведе в Българската търговско-промишлена палата.

Икономическата сигурност ще е сред най-значимите теми за ЕС през тази година, сподели проф. Ингрид Шикова, председател на "Евроклуба"“ при Българската търговско-промишлена палата (БТПП), при откриването на срещата вчера. Според нея,  геополитиката, отношенията с Китай и със САЩ, както и многото дискусии за разширяването на ЕС ще са в дневния ред на Общността.

Официални участници на събитието бяха заместник-ръководителят на Мисията на Посолство на Испания в България Хайоне Серейхо, чиято страна бе начело на Съвета през втората половина на 2023 година, и посланикът на Кралство Белгия в България Н.Пр. Фредерик Мьорис. На събитието присъства и Радка Балабанова, директор на дирекция "Външноикономически отношения и сътрудничество за развитие" към Министерството на външните работи. 

Проф. Шикова информира, че следващата седмица ЕК ще представи документ, наречен "Пакет за икономическа сигурност на Европа", включващ редица регулации от изключителна важност за Европа. Това включва преглед на процеса по наблюдение на външните инвестиции, на регулациите за контрол над износа, специална регулация за нововъведения и проучвания за стоки с двойно приложение и увеличаване на степента на икономическата сигурност. 

"Всички тези документи са много важни за България и за бизнеса в страната. Затова трябва да бъдем много активни в обсъждането им, а защо не и да организираме специална среща по темата в БТПП", предложи модераторът на събитието. 

"Важното в случая е, че всички страни ще споделят общо разбиране за рисковете, като в предложенията на ЕК имаме три стълба на действие: да се осигури конкурентоспособност, да се защити икономическата сигурност и широкообхватно сътрудничество", каза още проф. Ингрид Шикова. 

Тя изрази убеденост, че сега българският бизнес ще е в ролята си на активна страна, участвайки в правенето на политиката, а не само в прилагането й. 

Проф. Шикова оцени високо председателството на Испания през изминалите шест месеца и пожела успех на Белгия в месеците до края на юни. 

Заместник-ръководителят на Мисията на Посолство на Испания в България Хайоне Серейхо оцени положително свършеното от Испания във втората половина на 2023 година и заяви, че страната се е справила много добре с петото си ротационно председателство.

Серейхо изтъкна, че Испания е търсила и е постигнала консенсус между страните членки в условията на предизвикателна външна и вътрешна среда, като редица законодателни досиета са били затворени месеци преди насрочените за май избори за Европейски парламент и избора на нов състав на Европейска комисия през ноември.

Сред припомнените приоритети на Испанското председателство, посланик Серейхо отбеляза стратегията за стратегическа автономия, сферите "енергетиката" и "климат", единството около европейските ценности, икономическото възстановяване и социалната защита в ЕС.

По линия на автономията на ЕС, тя наблегна на усилията на Испания като ротационен председател за укрепване на връзките със страните от Латинска Америка, като стратегически партньори, което ще позволи на ЕС да преразгледа зависимостта си в проблемни за Общността сфери. 

В областта на единството около европейските ценности, посланик Серейхо заяви, че целта е била да се консолидира върховенството на правото, като основа на демокрацията в Европа и укрепване на свободата, сигурността и правосъдието. 

Усилията в подкрепа на Украйна и възможността за начало на преговорите за членство в ЕС също бяха оценени положително. През 2023 година е одобрен и пакетът за разширяване на Съюза с предоставяне на статут на страна кандидат на Грузия и откриване на перспективи пред Босна и Херцеговина. 

Беше подчертан и пробивът при присъединяването на България и на Румъния към Шенген, след като ветото на Нидерландия бе вдигнато, а позицията на Австрия стана по-гъвкава. 

Спрямо приоритета, свързан с икономическото възстановяване, успехите на испанското председателство по думите на заместник-ръководителя на испанската мисия в България са преразглеждането на многогодишната финансова рамка 2021-2027, прегледът на рамката за икономическо управление, на регулацията на критично важните суровини, реформата на европейската регулация за държавна подкрепа за индустрията. 

В полето на социалната защита и здравеопазването, по думите на посланик Серейхо, Испания е насочила усилията си към принципа на равенството, приобщаването и възможности пред подрастващите.  

Посланикът на Кралство Белгия в България Н.Пр. Фредерик Мьорис представи приоритетите на председателството на Съвета на ЕС на своята страна, която застава за 13-ти път начело на организацията. „Белгийците живеят с европейско ДНК. За нашата страна компромис е другото значение на думата консенсус. Страната ни е председателствала Съвета на ЕС първа през 1958 година. Тези факти ни задължават да продължим принципите на ЕС и да довършим започнатото от испанското председателство.“ Това сподели посланик Мьорис и направи обзор на основните цели на „триото“, в момента състоящо се от Белгия, Испания и Унгария. Те включват отворена стратегическа автономност, икономическа устойчивост, зелен и дигитален преход, върховенство на правото, борба с организираната престъпност, намаляване на всички форми на нетолерантност, защита на човешките права според международното право, подкрепа за Украйна и нейното възстановяване, продължаване на разширяването на ЕС, поглед към Бъдещето на Европа и следващата Стратегическа програма.

Белгия е решила да следва три основни насоки по време на председателството си:

  • Гарантиране на сигурността и благосъстоянието на европейските граждани, включително обезопасяване на границите, защита на демокрацията и върховенството на закона, укрепване на социалната и здравна програма, европейско единство и подкрепа за Украйна.
  • Увеличаване на конкурентоспособността на ЕС на глобално ниво, с подготовка за зеления, цифров и справедлив икономически преход.
  • Подготовка за промяна, за реформиране на ЕС, неговите политики, бюджети и институции с оглед на бъдещото разширяване.

Започналата 2024 година ще бъде много важна за процеса на постигане на пълноправно членство на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Нашата цел е да задържим темпото, като преминем през колкото е възможно повече оценки от страна на комитети на ОИСР. Това каза Радка Балабанова, директор на дирекция "Външноикономически отношения и сътрудничество за развитие" към Министерство на външните работи.

Вече има започнати и насрочени за тази година оценки от почти всички комитети на организацията и амбицията на страната ни е да постигне възможно най-голям положителен резултат, посочи още Балабанова. 

Като много важен тя посочи предстоящия през март преглед за съответствие от страна на Комитета по инвестиции към ОИСР. 

От страна на българските власти целта за приключване на процеса по оценка за съвместимост към стандартите и практиките на ОИСР остава без промяна, а именно края на 2025 година. 

Председателят на БТПП Цветан Симеонов обобщи, че Евроклубът при палатата продължава да е нужен като инструмент за подкрепа и информиране на българското общество за актуалните теми в дневния ред на Европейския съюз. Той посочи, че постигнатото е наистина значимо и много по обем, особено присъединяването на България и Румъния към Шенген по въздух и вода. „Обществото е наясно, че има още стъпки, които трябва да извървим заедно и ще проследим работата на Белгийското председателство в тесен контакт с партньорите ни от Посолството в София.“ каза той.

 


16.01.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад