Назад

Среща с председателя на Българо-гръцката търговско-промишлена камара



В началото на 2024 г. председателят на Българската търговско-промишлена палата  Цветан Симеонов и председателят на Българо-гръцката търговско-промишлена камара Саввас Карафилидис обсъдиха програмите на двете организации и набелязаха конкретни дейности за задълбочаване на българо-гръцкото икономическо сътрудничество. В първите месеци на годината се очертава интензифициране на контактите.

Карафилидис информира относно последните развития в икономическата и обществената сфера в съседната страна. Той отправи покана за участие на Българската търговско-промишлена палата, Съвета по инвестиции към нея и български компании в предстоящото Money Show, което ще се проведе в периода 9–11 февруари 2024 г. в гр. Солун, Гърция. На 32-то издание на събитието основните сектори, които ще бъдат представени са: технологии, иновации, стартиращи фирми, селско стопанство и хранително-вкусовата промишленост, енергия, рециклиране, околна среда, инфраструктура, туризъм, кръгова икономика. Специален акцент ще бъде поставен върху бъдещото развитие на Централна Македония и Балканския регион.

Основната цел на Money Show 2024  е да създаде здравословна бизнес среда чрез партньорство между правителствени агенции, установени и нови компании, регионални структури и ръководство с цел насърчаване и ускоряване на иновационния фактор с разширяване на възможностите за излизане на нови сектори и пазари. Тази година събитието очаква над 10 000 посетители. Планирани са над 100 паралелни събития.

Ще бъдат поканени държавни институции от Гърция и България, както и представители на местната власт, компании и предприемачи. При интерес за участие в Money Show заинтересованите компании могат да се свържат с БТПП, e-mail: interdpt@bcci.bg.

По последни данни Гърция е инвеститор №4 в нашата страна, като формира 6% от всички ПЧИ в България. Това е солидна основа за развиване на отношенията, особено в областите, върху които акцентира Money Show 2024.

Карафилидис постави и въпроса за ежедневните трудности, които гръцки компании, които искат да правят бизнес в България, имат с откриването на банкови сметки. Симеонов информира, че наскоро е обсъждал проблема с ръководството на Асоциацията на банките в България и все още няма решение.

 


08.01.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад