Назад

Кмет на София разкрива преди 130 г. корупционни практики на предшественик



Под това заглавие преди дни вестник СЕГА публикува обширна статия за Иван Грозев - първият председател на Палатата.

Авторът–д-р АЛЕКСАНДЪР МИРКОВ, проследява живота и дейността на един скромен, но всеотдаен и родолюбив българин, оставил следа в нашата история. Прeдставяйки биографията на Грозев, авторът прави своеобразна разходка из събитията у нас в края на XIX и началото на XX век, един от най-динамичните периоди в българската история, епохата, в която се градят основите на новата българска държава непосредствено след Освобождението. Авторът в хронологичен ред подробно разказва за живота на Грозев и изгражда своя оригинална концепция за личността на будния карловец.

Събитията и фактите съвпадат с информацията, съхранявана в Палатата, но съдържа и непознати до сега моменти от житейския път на Иван Грозев, което е достойнство на публикацията. Един детайл, обаче, свързан с поста му на столичен кмет, и твърдението, че са „предприети опити Грозев да бъде бламиран“ и подава оставка, не отговаря на истината – той напуска кметския пост, тъй като по това време е търсен човек – надарен, способен, вдъхновен, който да оглави току-що създадената Софийска търговска камара (днес Българска търговско-промишлена палата). Грозев получава покана и е избран. Двадесет години той заема този отговорен пост и чертае пътищата на стопанското развитие. В цялата си дейност като стопански деятел и общественик Грозев проявява предприемчив дух, творческа сила, твърда воля и широк хоризонт. Доказателство за това е фактът, че той е първият строител на железници и пристанища в новоосвободена България, основател на мини „Перник“ и един от родоначалниците на нашата индустрия.

Припомняме, че БТПП финансира възстановяването на  къщата на Иван Грозев в Карлово и превръщането й в музей. Създаден е и филм „Патриарха на градежа“, посветен на живота и делото на Иван Грозев (Тийзър: https://www.bcci.bg/videos/view/867 Трейлър: https://www.bcci.bg/videos/view/850. Целият филм може да се види  ТУК)

Линк към статията на д-р АЛЕКСАНДЪР МИРКОВ  ТУК

 


04.01.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад