Назад

Посланикът на Иран в София на посещение в БТПП

Предстои размяна на бизнес посещения между Иран и България


 

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов се срещна с Н.Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули, извънреден и пълномощен посланик на Иран в нашата страна. Симеонов обсъди с дипломата двустранните икономически отношения и констатира, че новите условия – отпадането на Ковид ограниченията дават нови възможности за развитието им. От друга страна, военните действия в Украйна затрудняват търговията и се налага двете страни да правят по-бързи стъпки при търсене на варианти за засилване на търговията с химически и нефтени продукти, както и хранителни стоки.

Посланик Расули подчерта, че е необходимо да се задълбочат съвместните усилия за ускоряване на логистичното придвижване на стоки между двете страни.

Той информира също, че предстои размяна на бизнес посещения между Иран и България. Председателят на БТПП потвърди готовността на Палатата да съдейства за организиране на бизнес срещи и събития с ирански партньори. При проява на предварителен интерес за участие в предстоящите събития, можете да се свържете с БТПП, Дирекция Международно сътрудничество и международни организации, e-mail: interdpt@bcci.bg.

 

---------------------------------------------------------------------------------

По информация от Министерството на икономиката и индустрията износът от България към Иран се състои от: царевица, арматурни артикули и устройства за тръбопроводи, котли, резервоари, трактори, табла, конзоли, пултове за електрическо разпределение, машини за индустриално преработване на храни или напитки, семена от слънчоглед, помпи за течности и с устройства за измерване, хартии и картони, свързващи препарати за леярски форми и др.

От Иран в България се внасят предимно: полимери на етилена и стирена, феросплави, флоат стъкло и шлифовано стъкло, синтетични щапелни влакна, пресни и сушени плодове, грозде, прясно или сушено, радиатори за централно отопление, зеленчуци, прeсни или охладени и др.

 

 


19.04.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад