Назад

Анастасия Сидоренко от Украйна с отличие "Посланик на българското вино в чужбина"

За принос в популяризирането и позиционирането на българските вина на украинския пазар






 

Вчера във фоайето на БТПП се проведе официална церемония по връчване сертификат на „Посланик на българското вино в чужбина“, открита от председателя на Палатата Цветан Симеонов и председателя на Българската асоциацията на производители и износителите на вина Галина Нифору.

В приветствието си към участниците в церемонията Симеонов подчерта, че тази вечер отличават един приятел на България в лицето на Анастасия Сидоренко от Украйна и че с тази инициатива се прави инвестиция в бъдещото развитие на българо-украинските отношения, и то в интересна и перспективна за България област.

Нифору посочи, че идеята да бъде отличен посланик на българското вино в различни страни е възникнала миналата година, а целта е да  се даде повече гласност на различни ключови пазари. Като първа страна с дипломат на виното е избрана Украйна за постигнатите успехи в популяризирането на тази  напитка там и трасирането на възможностите за износ.

„Като повод за избора на първи дипломат на виното е и признанието към украинския народ, на чиято страна сме и подкрепяме неговата борба за независимост“- каза още Галина  Нифору. „Затова нашият първи винен посланик на България е едно момиче, което заедно с баща си, който е председател на Асоциацията на сомелиерите в Украйна, направи много за българското вино и ще прави още повече и занапред“- допълни председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на вино.

След получаването на специални диплом и плакет,  в краткото си слово Анастасия Сидоренко благодари и каза, че за нея е голяма чест да бъде посланик на българското вино в родината й , като занапред  ще работи още по-упорито за популяризирането му в Украйна.

 

 


13.04.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад