Назад

БТПП подкрепи независимия български художествен филм „Танго в тунела“

Председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов се срещна с продуцента, сценарист и дистрибутор на новия български филм „Танго в тунела“ Златка Керемедчиева. Беше договорено БТПП да участва със своето ЛОГО и в двата официални плаката на филма, с което Палатата да подпомогне информационната кампания за представяне на независимия български игрален филм.

Подкрепата за разпространението на всеки един независим български филм дава възможности за развитие на този  сектор извън ролята на държавата и повече плурализъм в изкуството – каза Цветан Симеонов

„Танго в тунела“ беше един от десетте филми, които участваха в класация за най-добър български игрален филм на София Филм Фест 2019. Впоследствие филмът спечели „Най-добра драма” от журито на фестивала „Los Angeles Motion Picture Festival“. На същия фестивал „Танго в тунела“ печели и голямата награда на журито в категорията: „Най-добра актриса”.

Лентата е заснета през 2018г, а заради настъпилата COVID19 ситуация в страната премиерата на филма беше отложена и едва тази година той ще излезе официално по кината в страната през месец май.

„Танго в тунела” е изцяло независим и не се е ползвал от държавно финансиране. Заснет е около столицата през 2018-та година. Режисьори на лентата са Ники Станчев, който изпълнява и главната мъжка роля във филма и Стоян Анов, за който филма е и дебют. Оператори са Момчил Александров и Емилиан Дечев, а композитор е Иван Динев. Арт директор на филма е Диди Шипочка, която заедно с Анна Анова подготвят и сценографията. Останалите главни роли във филма са възложени на Йонко Димитров (Ники) и Анна Банкина (Маминка). Във филма участват още: Лилия Лилова, Павел Владимиров, Златка Керемедчиева, Илия Виделинов, Диляна Данева, Асен Караниколов, Елина Дашина и други.

Продукционното студио реализирало лентата е „Ню Актърс Студио“, а сценарият е написан от Златка Керемедчиева. Във филма има авторски парчета на „Индиго кидс“, Веси Бонева и рапърът Din Yo.

През юли (2019’) „Танго в тунела“ е селектиран в категория „Най-добър филм” в рамките на международния филмов фестивал „Lift-Off First-Time Filmmaker“, организиран от Pinewood Studios в Обединеното кралство. Полуфиналист е в рамките на международния филмов фестивал „International Moving Film Festival“, на който са изпратени над 3000 филма от 120 държави. Филмът е класиран на второ място в категорията „Най-добра драма” от журито на фестивала Los Angeles Motion Picture Festival“. На същия фестивал „Танго в тунела“ печели голямата награда на журито в категорията: „Най-добра актриса”.

В популяризацията на филма в последния месец се включи и Столична община, с предоставяне на рекламни площи и клипове в най-възловите станции и тунели на Столичния метрополитен.

Трейлър на филма https://youtu.be/WBBwEVUTwyE

IMDB: https://www.imdb.com/title/tt8586662/

FB Страница: https://www.facebook.com/tangointhetunnel

Instagram:  https://www.instagram.com/tango_in_the_tunnel/


11.04.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад