Назад

Подгответе се за електронните етикети

Платформата бе представена на провеждащия се във Варшава форум GS1 in Europe в рамките на настоящата седмица
Алкохолните напитки са един от секторите, който пръв ще заработи с електронни етикети. В края на 2023 г. за всички алкохолни напитки, които се търгуват на територията на Европейския съюз, ще бъде задължително да се предостави информация за съставките и хранителните стойности.

Изискването на Европейската комисия се очаква да бъде оповестено в началото на декември 2021г. Информацията ще може да бъде представена върху етикета на продукта или в дигитален вид. Изискванията ще важат и за производителите извън Eвропейския съюз, които предлагат свои продукти на европейския пазар.

В сътрудничество между Европейския комитет на винопроизводителите в Европа /Comite Europeen des Entreprises Vinse/ и Spirit of Europe е разработена Европейска платофрма U-label, която позволява на фирмите от бранша лесно да създават електронни етикети, съдържащи информация за състава и хранителните стойности на съответния език.

Платформата бе представена на провеждащия се във Варшава форум GS1 in Europe в рамките на настоящата седмица 18-21.10.2021. В платформа U-label е предвидена възможност за връзка с бази данни на GS1, какъвто е Продуктовият каталог на GS1 България. Очакванията към GS1 по този проект е осигуряването на оперативна съвместимост между системите и предоставянето на информация за продуктите. В платформата са заложени общ модел на данните и автоматичен превод.

За повече информация gs1bulgaria@gs1bg.org, тел. 02/8117 604.

 


21.10.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад