Назад

Интересът на българските фирми към Македония е нараснал 2 пъти спрямо миналата година

В БТПП се проведе среща с представители на: Македоно-Българската стопанска камара, община Кисела вода, Скопие, бизнеса




В БТПП се проведе среща с представители на Македоно-Българската стопанска камара (МБСК), община Кисела вода, Скопие, представители на българския бизнес от сектор енергетика и строителство.

Срещата бе официално открита от председателя на Палатата Цветан Симеонов, който сподели, че интересът на българските фирми към Македония е нараснал 2 пъти спрямо миналата година, според проучване на БТПП. Симеонов постави акцент и върху сътрудничеството на ЕС със Западните Балкани, един от приоритетите на Българското председателство, предложен и подкрепен от Палатата.

Зоре Темелковски, председател на МБСК, бе категоричен, че подписаният Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония ще внесе по-голяма сигурност за бизнеса и ще доведе до развитие на неизползвания потенциал между страните. Той изтъкна, че България е предпочитан партньор в региона поради липсата на езикова бариера.

Н.Пр. посланик Марян Гьорчев, посланик на Македония в България сподели, че има всички предпоставки за активизиране на сътрудничеството между двете страни - добри политически връзки на най-високо равнище, добри икономически отношения и отлично сътрудничество между търговско-промишлените палати.

Филип Темелковски, кмет на община Кисела вода, Скопие, представи общината – индустриалните зони, икономическото състояние и визията за развитие. За повече информация: ТУК. Като важни сектори от взаимен интерес бяха определени газификация и строителство.

Пламен Павлов, председател на Българска Газова Асоциация представи опита и възможностите за сътрудничество в сектора, а Доминик Хамерс, изпълнителен директор на „Геотехмин“ООД сподели опит в сектора на строителството.

Срещата продължи с дискусия и очертаване на конкретни мерки за активизране на двустраниите отношения.

БТПП и МБСК потвърдиха готовност за съдействие на бизнеса от двете страни. Фирмите, които проявяват интерес за сърудничество с Македония, могат да се свързват с дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“ към БТПП на тел.: 02 8117 494, 8117 489 или на e-mail: m.markova@bcci.bg


29.01.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад