Назад

Премиерът на Япония бе на официална визита в България

В своята над 120-годишна история БТПП поддържа повече от 60 години отлични отношения с партньори от Япония
МС

В рамките на първото посещение на премиера Шиндзо Абе в България, се състояха срещи и разговори с представители на бизнеса от двете държави. Председателят на БТПП Цветан Симеонов изказа своето удовлетворение от това, че такава сериозна делегация с мултинационални компании посещава страната ни. Той отбеляза и отличното сътрудничество с посолството на Япония , както и с представените в България японски институции  и фирми, ангажирани в развитието на икономическото сътрудничество.

По време на пресконференцията в Министерски съвет министър-председателят Бойко Борисов заяви, че България ще положи цялата си воля и усърдие за ускоряване на процеса в ЕС по време на българското председателство за приключване на преговорите между ЕС и Япония.

Шиндзо Абе от своя страна посочи, че е добре да се засилят икономическите отношения между двете държави и съобщи, че с одобрението на българския премиер и след среща с деловите среди на Япония, които са в състава на официалната делегация, е било решено да бъде стартиран японски бизнес форум по примера на Кръглата маса на деловите среди от ЕС – Япония и изрази желание това да се превърне във възможност за по-нататъшно навлизане на японски компании в България. Ще бъде създаден и съвместен изпълнителен комитет за сътрудничество в културата, науката и технологиите.

Борисов информира, че на срещата между деловите среди са били обсъдени възможностите за сътрудничество в секторите: електроника, автомобилостроене, туризъм, култура, селско стопанство.

Шиндзо Абе изтъкна, че Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията на поелата председателството на ЕС България за европейска интеграция на Западните Балкани. Той посочи, че Япония се фокусира върху стабилността на Западните Балкани и допълни, че с настоящото посещение се създава инициатива за сътрудничество в Западните Балкани и изрази надежда, че благодарение на сътрудничество с България ще продължат контактите с целия регион.

БТПП поддържа отлични отношения с партньори от Япония. Има споразумение с Японската търговска палата от 1955 г. От 1987 г. поддържа партньорски отношения с работодателската организация КЕЙДАНРЕН –  федерация на бизнесa в Япония. Чрез Българо – японския икономически съвет, който действа при Палатата, и със съдействието на японски институции,  огромен брой представители на българските работодатели са преминали през обучения в японски предприятия, усвоявайки японския опит в мениджмънта.

На 24 януари 2011 г. по време на посещението на премиера на Република България Бойко Борисов в Япония, председателят на БТПП подписа споразумение http://www.bcci.bg/resources/data/file/AGREEMEN.PDF с Японската Асоциация за търговски арбитраж (ЯАТА).

БТПП подкрепя предложението на премиера на Япония, г-н Абе, за организирането на българо-японски икономически форум. По този повод Палатата приема ангажимента да даде своя принос чрез  дейността на БЯИС при Палатата.

Снимки може да разгледате тук.

Тук можете да видите:

Справка за търговско-икономическите отношения между България и Япония

Справка за партньорите на БТПП в Япония


15.01.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад