Назад

Обсъждане в БТПП на приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС





На 12 октомври в БТПП се проведе среща на Евроклуба с цел обсъждане на проектопрограмата на Република България за предстоящото председателство на Съвета на ЕС.

„Бих искала да потвърдя нашето желание да помогнем за провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС. Важно е всички граждани да разбират, че ЕС не е само машина за законодателство или спестовна каса, а нашето ежедневие и всички трябва да ни интересува какво се случва през следващите 6 месеца“, каза проф. д-р Ингрид Шикова, председател на Евроклуба към Палатата. Тя сподели, че само преди 30 години никой не си е представял, че България ще стои на масата за преговори наред със страни като Германия и Франция и ще обсъжда с тях общоевропейските политики за сигурност, финансова и икономическа стабилност.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов приветства Правителството за подбора на приоритетите на страната и особено за решението да включи сред тях, по настояването и на БТПП, интеграцията на страните от Западните Балкани и осигуряването на свързаност между тях – транспортна, енергийна и дигитална. По отношение на културата той допълни, че БТПП е внесла предложения за събития, едно от които, е откриването на изложба на бележития български художник Златю Бояджиев в Брюксел.

Специален гост на дискусията бе министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова.

Министър Павлова представи основните моменти от проектопрограмата на Правителството за предстоящото председателство на Съвета на ЕС („отворено към гражданите“ председателство) като постави фокус върху успеха на правителството за включването на въпроса за Западните Балкани сред топ темите по време на българското председателство. Разгледани бяха и приоритетите за приемане на интегриран подход за Дунавския и Черноморския регион, развитието на Единния дигитален пазар, културата като стратегически ресурс и други. Акцент беше поставен и върху популяризирането на българските азбука и култура сред останалите държави членки посредством различни събития и програми. По време на Председателството на Съвета на ЕС в България ще се проведат повече от 200 работни срещи. Още над 30 ще бъдат на високо европейско ново. Една от тях е срещата на Борда на европейските търговски палати - ЕВРОПАЛАТИ, като тази година Българската търговско-промишлена палата ще бъде домакин на мероприятието.

Доц. Гълъбов, преподавател в Нов български университет, представи някои основни изводи от свое изследване върху резултатите от членството на България в Европейския съюз, според което увеличаването на относителния дял на износа в БВП е довело до реален икономически растеж и е насърчило трансфера на стандарти и технологии, а също така и че българското обществено мнение остава все така проевропейски настроено, като през последните десет години нито за момент не е разколебана твърдата увереност на българските граждани, че пътят към просперитет и национално достойнство преминава през пълноценна интеграция на страната ни в Европейския съюз. Основен фактор за тези настроения у младите българи през последните години е програма Еразъм на ЕС, като тя е оценена като едно от най-големите постижения на съюза.

На срещата присъстваха представители на бизнеса и публичната администрация, посланици на страните членки, браншови организации и журналисти. Гости на събитието бяха и представители на Европейската преводаческа агенция, които ще подпомагат международната комуникация по време на българското председателство, до което остават само 80 дни.

Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде открито с традиционен концерт на 4 януари 2018г., а на 5 януари страната ни ще посетят председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, президентът на Европейския съвет Доналд Туск, както и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

 


13.10.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад