Назад

Ролята на работодателите и социалния диалог в контекста на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС

Тема на среща с председателя на Групата на работодателите в Европейския икономически и социален комитет


Яцек Кравчик, председател на Групата на работодателите в Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), посети БТПП и се срещна с Георги Стоев, зам.-председател на Палатата. В срещата участваха Еньо Савов и Васил Груев, главни експертни сътрудници в Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове към Народното събрание.

Г-н Кравчик е в България за обсъждане на възможни съвместни инициативи по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Той представи дейността и приоритетите на ЕИСК, които включват насърчаване на гражданския диалог, подпомагане на макроикономиката и социалните политики, развитие на единния европейски пазар, както и изготвянето на интегрирана политика за МСП.

Георги Стоев представи ролята на работодателите и тристранния диалог в контекста на предстоящото Българско председателство и дебата за бъдещето на ЕС.

Коментирани бяха бъдещи дейности по проекто-програмата на Българското председателство.

От българска страна, представителите на Парламентарната комисия информираха за дейността на Консултативния съвет към НС, трите приоритетни линии за многостранно сътрудничество – консенсус, конкурентоспособност и кохезия – както и потенциални възможности за партньорство между двете институции в парламентарното измерение.

По време на срещата бяха обсъдени още и обстановката в България, развитието на региона, както и основните предизвикателства пред икономиките на страните от Източна и Централна Европа.

 

 


09.08.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад