Назад

БТПП участва в пленарната сесия на ЕИСК в Брюксел



Заместник-председателят на БТПП Георги Стоев участва 517-та пленарна сесия на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), в обсъждането и приемането на следните становища:

  • „Иновациите като двигател на нови модели на икономическа дейност“
  • „Европейска стандартизация за 2016 г.“
  • „Предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно одобряването и надзора на пазара на моторни превозни средства и техните ремаркета, както и на системи, компоненти и отделни технически възли, предназначени за такива превозни средства“
  • ”Предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Регламент (ЕС) № 600/2014 относно пазарите на финансови инструменти, Регламент (ЕС) № 596/2014 относно пазарната злоупотреба.

Относно „Финансово отчитане и одит“ беше обсъдено и „Предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Регламент (ЕС) № 258/2014 за създаване на програма на Съюза в подкрепа на специфични дейности в областта на финансовото отчитане и одита за периода 2014—2020 г.“ и „Оптимизиране на приноса на европейските структурни и инвестиционни фондове“- Съобщение на Комисията „Инвестиции за работни места и заетост – извличане на максимални ползи от приноса на европейските структурни и инвестиционни фондове“.

По време на пленарната сесия се състоя дебат относно бъдещето на отношенията на ЕС със страни от Африка, Карибския басейн и Тихоокеанския регион, които съставляват групата АКТБ (ACP), с участието на Joseph Chilengi, председател на Икономическия, социален и културен съвет на Африканския съюз (ECOSOCC), и на Невен Мимица, европейски комисар по международно сътрудничество и развитие.

ЕИСК отправи препоръки как да бъдат променени механизмите за търговия, помощ и развитие на ЕС, така че да са по-ефективни от гледна точка на настоящите и бъдещи предизвикателства пред отношенията с държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Тези препоръки ще повлияят на новата рамка, която ще замени сега действащото Споразумение за партньорство от Котону (CPA).

В рамките на пленарната сесия се състоя и среща с участието на Патрик Бернаскони, председател на Икономическия, социален и екологичен съвет на Франция. Теми на срещата бяха сътрудничеството и  последващите действия във връзка с COP21, миграцията, социална Европа, командированите работници, стратегията „Европа 2020“ и мрежата на ЕИСК от национални съвети.


27.05.2016 г.
Назад