Назад

БТПП: Регистрираният спад на индекса на бизнес климата с 3.3 пункта през август не е драматичен

Палатата получава оптимистични сигнали от бизнеса


 През август тази година общият показател на бизнес климата се понижава с 3.3 пункта спрямо юлското си равнище, показват данни на Националния статистически институт. В коментар на данните Александър Димитров, икономически анализатор в БТПП, заяви пред БНР, че тези 3,3 пункта са нещо съвсем обикновено. «Важно е да се знае от каква база се тръгва. БТПП всяка година извършва проучване на бизнес климата в рамките на проучване в целия ЕС. Според това изследване за тази година с положителна нагласа са 57, 2 процента от анкетираните бизнесмени, а с отрицателна - 9 процента. Така че нашият съвет е внимателно да се наблюдават тенденциите, но да не се създава чувство, че бизнес климатът е неблагоприятен», коментира Димитров.

Експортно ориентираните фирми се опасяват от евентуална стагнация в ЕС. Това е и една от причините за  изменението на оценката за бизнес климата в отрицателна посока. Не може да се говори за сектори от икономиката, които са потърпевши като цяло. Има сектори, които са със сезонен характер, а така също във всеки сектор има фирми, които просперират, и фирми, които са в затруднено състояние. Това е тезата на БТПП.

Преговорите за осигурителните прагове за 2013 г. показват отрасли, в които са договорени МОД с ръст до 15% - например в производство на облекло и трикотажни изделия; 8,1% - в Централния кооперативен съюз, 9,4% в растениевъдство, животновъдство и др.

Класацията на БТПП «ТОП-100» показва, че има фирми с отлични резултати, без да имат монополно положение на пазара.

«Факт е, че НСИ дава информация за ръст на БВП от 0,2% при общ спад в ЕС от 0,2 %. Факт е, че пак според НСИ има бюджетен излишък. В някои сектори на икономиката нещата не са еднозначни. Има фирми, които просперират и то значително. Това е видно и от преговорите, които в момента се водят за осигурителните прагове. Има много неща, които трябва да се направят в икономиката на страната. Една от препоръките е колкото се може по-малко да има административна намеса. Административните такси, регулаторните режими са много», каза икономическият експерт на Палатата.

Драматични фалити няма да има, прогнозира Александър Димитров в ефира на БНР. 

31.08.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад