Назад

Бързото и срочното събиране на вземанията често е въпрос за оцеляване за някои кредитори

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров беше гост на Годишното отчетно събрание Камарата на частните съдебни изпълнители
BCCI ®2012
 
Ролята на частния съдебен изпълнител може да бъде оценена като важен антикризисен инструмент. В условия на икономически растеж кредиторите често са по-толератни, те могат да изчакат длъжниците си за месец, за два или за година, но в условията на икономическа криза бързото и срочно събиране на вземанията в някои случаи вече е въпрос за оцеляване за някои кредитори. В тази връзка Българската търговско-промишлена палата и занапред ще продължи да подкрепя усилията на Камарата на частните съдебни изпълнители за повишаване на ефективността на изпълнителното производство, за повишаване на неговата бързина и така се надяваме в края на следващата година тревожните данни за междуфирмената задлъжнялост да бъдат намалени. – каза в приветствието си Главният секретар на БТПП Васил Тодоров.

Според Георги Дичев – председател на КЧСИ, приоритет за Камарата остава електронно да се събира информацията за длъжника и по електронен път да се извършва запориране на сметки и имущество. Частните съдебни изпълнители са събрали над 2 млрд. и 400 млн. лв от създаването си през 2006 г. до 2011 г., а към Бюджета са преведени около 200 млн. лв. В страната  в момента  работят 158 кантори на частни съдебни изпълнители. За шестте години от създаването си, при частните изпълнители са образувани 601 000 дела, а са приключени 154 000.

28.01.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад