Назад

Ще предприемем всички възможни действия за търсене на защита на нашите интереси в работодателската сфера



 
На 19 януари 2012 г., както вероятно вече Ви е известно,  с гласовете основно на народните представители от парламентарната група на „ГЕРБ” и на независими депутати беше отхвърлено ветото на президента върху приетите през м. декември 2011 г. разпоредби от Кодекса на труда, регламентиращи новите критерии за представителност на националните работодателски организации.


С приетото законово изменение се въвежда ограничение да бъдат национално представителни тези организации, които извършват дейности, възложени им със закон. По линията на публично-частното партньорство Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е спечелила доверието, (вкл. и на Международната търговска камара) да предоставя определени услуги, които са изпълняват и от други представителни работодателски организации - както в Европа, така и в Америка. 



Законовото ограничение ще изключи възможността не само за БТПП, но вероятно и за други големи работодателски сдружения да бъдат национални работодателски организации, респ. – да бъдат членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). 

Посоченият ограничителен критерий няма аналог в европейското и международното законодателство и практика и е противоконституционен - затова той е обречен и рано или късно ще бъде отменен или  приведен в съотвествие с международните стандарти.

 
Това дискриминационно по своята същност действие към БТПП е най-доброто доказателство за твърдата й позиция в защита на интересите на нейните членове. Както и в други случаи в 116 - годишната история на БТПП тя ще преодолее тези временни ограничения в част от нейната дейност, но няма да се отклони от целта да защитава и занапред интересите на своите членове - над 50 хиляди фирми. Дали това се харесва или не, БТПП си остава най-голямата работодателска организация, защото продължава да членува и е уважаван член на Международната организация на работодателите-единствения легитимен представител на работодателите на световно равнище, вкл. и в Международната организация на труда.

Изправени пред алтернативата за отказ от дейности в помощ на фирмите или участие в тристранния диалог, членовете на БТПП, чрез решение на Управителния съвет, дадоха съвсем логично предимство на обслужването на фирмите, защото това е нейната мисия и смисълът на нейното съществуване. Ще предприемем и всички възможни действия за търсене на защита на нашите интереси в работодателската сфера, за което както и досега ще ви информираме своевременно.

На нас не са ни необходими исканите с последните законови промени пълномощни, за да представляваме и защитаваме интересите на своите членове. Изискваните пълномощни за представляване са противоконституционни и могат да доведат до непредвидими последици за фирмите, които ги предоставят.
С настоящето се обръщам към Вас – представителите на членовете на БТПП, за да потвърдя нашата ангажираност към Вашите интереси и бъдеще, така както и нашата бъдеща дейност ще е свързана с Вашето доверие, за което Ви благодарим и на което ще разчитаме и занапред.

20.01.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад