Назад

Призив към членовете на национално представителните работодателски организации



ОТНОСНО: Организиране на протест срещу спекулативното увеличаване на цените на електроенергията и срещу имитациите на либерализация на пазара на електроенергия

УВАЖАЕМИ СЪМИШЛЕНИЦИ,

За втори път през последните години се налага да излизаме на открит протест срещу ситуацията в българската енергетика. Вече имахме възможността да демонстрираме силата на единомислието между българските работодатели и работниците в предприятията на организирания бизнес. Всички помним как повече от 200 000 души протестираха в София и другите градове срещу безобразното повишаване на ценовата добавка „Задължение към обществото“, с която се финансират привилегиите на така наречените „американски централи“, на производителите на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и чрез когенерация.

Днес, ние отново сме изправени пред нови проблеми на пазара на електроенергия за промишлени цели. Свидетели сме на недопустими деформации на уж „свободния“ пазар на електроенергия, на който са само две дружества, принадлежащи към държавния енергиен олигопол – АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“. Всички останали производители вече са се подсигурили с различни договори, осигуряващи им привилегии. Така е при „американските централи“, така е при производителите на електроенергия от ВЕИ, така е и при когенерациите.

Самите производители от държавния олигопол предлагат на енергийната борса крайно ограничени количества електроенергия – точно толкова, колкото им стигат, за да поддържат висока цената на електроенергията за промишлени нужди. На собствените си платформи ТЕЦ „Марица Изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“ продават на средно 22,4% по-ниски цени електроенергия на облагодетелствани търговци, които от своя страна я препродават на спекулативно високи цени. Същите тези търговци на електроенергия, не само спекулират по недопустим начин с цените, но и отказват да доставят електроенергия на предприятията в пиковите часове, предявяват претенции към тях да преустройват организацията на производството си, да въвеждат нощни смени за работа и изобщо се държат сякаш те са фактическите собственици на българската индустрия.

Стигнахме до абсурдната ситуация да изпращаме писма на малките и средните предприятия, включени в мрежата за ниско напрежение, в което да им даваме информация при какви условия си струва незабавно, като краткосрочна и палиативна мярка, да се върнат към регулирания пазар на електроенергия.

Заради всичко това обявяваме 28 февруари 2018 г. за ден на протест срещу лошите практики в българската енергетика – на първо място, срещу спекулата на енергийния пазар.

Ние искаме ЦЯЛОСТНА РЕФОРМА В ЕНЕРГЕТИКАТА.

Искаме прекратяване на държавната помощ за „американските централи“ и засилване на контрола върху когенерациите и производителите на електроенергия от ВЕИ.

Искаме нов Закон за енергетиката, въвеждащ ПЪЛНА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ на пазара, и приемане на балансирана Национална енергийна стратегия до 2030 година.

Искаме повишаване на ефективността на държавните енергийни дружества – на първо място, чрез листването им на БФБ.

Нашият протест е реакция на исканията на членовете ни, които понасят ударите от поредните лоши практики на енергийния пазар. Протестът срещу спекулата на енергийния пазар е действие в защита на цялата българска икономика. Това НЕ е политическа акция. Нашите цели са много по-високи и много по-важни за бъдещето на българската икономика. Ние искаме пълна, безусловна и реална либерализация на енергийния пазар!

Вие, нашите членове, поискахте от нас да действаме. Ние предприехме съответните действия. Сега очакваме Вашата подкрепа. Нека да проявим солидарност и да не казваме „Това още не ни е засегнало“! Нека действаме днес, за да не съжаляваме утре!

С УВАЖЕНИЕ,

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ)
(Васил Велев, председател на УС)

Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК)
(Божидар Данев, изп. председател)

Българска търговско-промишлена палата (БТПП)
(Цветан Симеонов, председател на УС)

Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ)
(Евгений Иванов, изп. директор)

 


31.01.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад