Назад

На традиционна среща Евроклубът при БТПП отчете латвийското и посрещна люксембургското председателство на ЕС







Евроклубът при БТПП проведе традиционната си среща по повод поемането на ротационното председателство на Съвета на ЕС от Великото Херцогство Люксембург на 1 юли 2015 г. 
 
Председателят на БТПП Цветан Симеонов, откри срещата и поздрави присъстващите, сред които бяха посланици и търговски представители на страните-членки на ЕС, представители на правителството, бизнес средите, неправителствения сектор, Представителството на Европейската комисия в България, членове на УС на БТПП.
 
Ингрид Шикова, председател на Евроклуба при БТПП, представи постигнатите от Латвийското председателство резултати и напредъка по отношение стимулирането на конкурентоспособността на ЕС, създаването на Енергиен съюз, Дигитална Европа, плана за инвестиции и растеж „Юнкер“ и други. Подчертано бе, че въпреки трудните моменти Латвия заслужава да бъде приветствана, тъй като доказа, че и малките страни могат да постигнат добри резултати по време на председателството и България може да почерпи опит.
 
Н.Пр. Жан Фалц, посланик на Люксембург, маркира приоритетите на застъпващото председателство на Съвета на ЕС, сред които са: засилване на присъствието на ЕС на глобалния пазар, развитие на европейското изследователско пространство и стимулиране на иновациите, преминаване към зелена икономика и устойчиво развитие, борба срещу безработицата, тероризма, трафика на хора и миграционните проблеми. Няма да бъдат пренебрегнати и усилията в социалната сфера, които са жизнено важни за развитието и напредъка на ЕС. 
 
Посланикът подчерта, че оценява председателството на Съвета на ЕС като възможност за Люксембург да докаже обвързаността си с Европейски съюз и капацитета да обединява и да бъде добър медиатор. 
 
 

02.07.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад