Назад

Демонстрация на художествени занаяти в БТПП

Преподаватели по традиционни български занаяти и млади калфи и чираци се събраха в БТПП, за да демонстрират своите умения, нови познания и продукта на общата им дейност. Изложбата, която подготвиха е по проект „Младежки занаятчийски работилници - първи умения по предприемачество”. Инициативата е на сдружение “Подкрепа за дебют” със съдействието на ЕС и програмата “Младежта в действие”. 
 
Целта на проекта е да мотивира млади хора да се запознаят с красотата на художествените занаяти и да усвоят стари техники на майсторене, като продължат по този начин традицията и я адаптират към съвременните условия на живот. 
 
Преди месец участниците по проекта имаха възможността да се включат в практическо занятие в Орешака. Там те се запознаха с изработката на глинени съдове на крачно колело, тъкане на хоризонтален стан и дърворезба.
 
На организираната изложба в БТПП те демонстрираха усвоени традиционни техники и представиха свои изделия от текстил, керамика и плетива. При откриването Слава Хинкова, ръководител на проекта, посочи, че този проект е стремеж да се съхранят традициите ни чрез занаятите, съпътствали националното ни развитие. Занаятчиите са първите учители по предприемачество, предавали своя опит и професия на млади хора. 
 
Председателят на БТПП подчерта: „В условията на пазарна икономика предприемаческите умения са необходими, защото осигуряват възможност за финансиране на добрите идеи и за разпространяване на занаятчийските умения - именно затова е и подкрепата от страна на Българска търговско-промишлена палата.“
БТПП ще продължи да подкрепя занаятите в България, които са се запазили и предавали хилядолетия, но вече – модернизирани, както и да оказва съдействие при такъв вид инициативи.
 

27.06.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад