Назад

БТПП: Всеки стажантски или ученически труд трябва да се заплаща



 

Всички стажанти у нас да работят на договор и срещу заплащане. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които подготвят депутати от ГЕРБ.
 
Националният статистически институт обяви обща младежка безработица от 28,2% за последното тримесечие на изминалата година. Данните са за младите хора на възраст между 15-29 години. Това на практика са младежи, които просто бездействат - не работят и не учат.
 
До голяма степен решението на проблема е в мерките, които ще предприеме държавата и то най-вече като насърчава заетостта сред младежите и предприеме механизми за намаляване на емиграционния поток. В този смисъл са и готвените законови промени, които ще задължат работодателите да плащат заплата на стажантите си.
 
Всеки труд трябва се заплаща затова и ние от Палатата считаме, че стажантският труд не е различен. При всяко положение той е малко по-квалифициран от ниско квалифицираните работници, които сме приели дали условно или безусловно да съществува минимална работна заплата - това каза в интервю за TV7 Цветан Симеонов, председател на БТПП.
 
Важно е да бъдат подкрепени разумни мерки, които ще доведат до намаляване на нивото на безработицата сред младите. Една от тези мерки може да бъде въвеждането на нормативна уредба в Кодекса на труда на договорите за стажуване и на договорите за ученичество. И сега стажовете се провеждат, много учащи се, независимо дали в средното или във висшето образование, идват на стаж, включително в БТПП. За работодателите, които са на „светло”, това ще бъде едно улеснение, защото ще има ясно разписани правила и изисквания. Така всички ще работят при едни и същи правила, което ще позволи да има една нормална конкуренция за тези млади хора. Ние в Палатата до сега сме наели няколко човека по програмите „Първа работа” и  „Ново начало”. Някои от тях ще останат на работа в Българската търговско-промишлена палата.
 
Промените в Кодекса на труда ще бъдат тема на следващия съвет за тристранно сътрудничество.
 
Основен проблем е и липсата на връзка между бизнеса и образованието, което получават младите хора у нас. Има и известни проблеми с наемането на млади хора на срочни трудови договори. Предложението на депутатите от ГЕРБ е само една първа крачка в посока улесняване на трудово-правните отношения.

09.01.2013 г.
Назад