Назад

Държавата трябва драматично да подобри бизнес средата препоръча Росен Плевнелиев към бизнес организациите

 
Кандидатът за президент Росен Плевнелиев и кандидатът за вицепрезидент, Маргарита Попова, издигнати от ПП ГЕРБ проведоха среща с ръководителите на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП).
Ролята на президентската институция във външната политика на страната е огромна и успеха на  Европейския съюз не ни е безразличен, затова бихме искали за видим по-активна роля на президента и в тази посока - каза председателят на БТПП Цветан Симеонов. „Лисабонската стратегия не се случи. Същото може да стане и със стратегия 2020. Защото никой не провери има ли някой виновен за това? Има ли наказани?”, запита риторично той. 
По отношение проблемите на бежанците и имигрантите, Симеонов отбеляза необходимостта от специална политика спрямо българските диаспори. Работили сме с 14 правителства до сега и приветстваме идеите за икономизация на външната политика на държавата. Когато президентът награждава с държавни отличия не трябва да забравя и приноса на изявените представители на бизнеса – препоръча председателят на БТПП.
„Идвам с пълен респект към организациите, които представлявате. Познавам Вашата история, международна и национална дейност, познавам идеите Ви. Като човек, който идва от реалния бизнес, знам как се създават и запазват работни места, знам как се печели и как се губи. Убеден съм, че политиците не трябва да правят бизнес, а да създават условия за бизнес, затова вратите на Президентската институция ще бъдат широко отворени за Вас и Вашите идеи. Не може да има работеща икономика, без работеща администрация, без електронно правителство – все Ваши идеи, които аз горещо прегръщам”. – каза кандидатът за президент Росен Плевнелиев , като анонсира основните акценти в своята управленска програма.
Кандидатската двойка обеща да работи за  
Работеща и отговорна администрация, за прагматична Президентска институция
Утвърждаване на държавността, 
Прагматизъм в работата на Президентската институция, 
Икономизация на външната политика,
Активен диалог с представителите на неправителствения сектор.
Плевнелиев се ангажира да създаде към Президентската институция Съвет по икономическа и социална политика, Съвет по регионално развитие и др. обществено-консултативни органи, където реално и ефективно да се провежда диалогът с гражданското общество и да се формулират дългосрочните цели за развитието на страната ни.
Според кандидата за президент на РБ, държавата трябва драматично да подобри бизнес средата, а всички стратегически документи да се интегрират и „да започнат да говорят помежду си на един език”. „Президентът трябва да задава дългосрочната посока, като се уповава на идеите на бизнеса и на неправителствения сектор, като цяло”, смята Росен Плевнелиев. „Нашите идеи за икономиката са Вашите идеи. Аз съм прагматичен човек, който знае ,че лявото обещава пари, а дясното дава възможност на хората сами да изкарват пари”, каза кандидатът за президент.
Друг приоритет на кандидатпрезидентската двойка е икономизацията на външната политика и подобряването на репутацията на страната ни пред външния свят. „Ще направя така, че да спрат да гледат на нас като на проблемна и корумпирана държава”, ангажира се Росен Плевнелиев.
„В Президентската институция ще се работи различно, защото ние сме с различен профил. Като юрист, уважавам институциите, но знам, че хората правят институциите, а не обратното”, допълни кандидатът за вицепрезидент Маргарита Попова. Тя се ангажира с налагането на нов манталитет на управление, основан на спазването на законността и държавността, сговор между властите и насърчаване стабилността на институциите. „Ще съдействаме за това институциите да се помирят и да заработят в синхрон. Няма да допускаме налагането на идеи под натиск. По стратегическите приоритети на страната политиците трябва да престанат да се съобразяват с партийните си централи и да се съобразяват с нуждите на обществото”, категорична бе г-жа Попова. Тя постави акцент върху ангажиментите на страната ни по отношение на мерките за ограничаване на незаконната имиграция и даването на убежище. Според нея, необходимо е контролирано даване на закрила, съобразено с интеграционните възможности на страната ни, които не са големи. В тази връзка, тя отправи покана за допълнителна среща по темата.
Домакините, в лицето на трите бизнес организации, изразиха задоволство от декларираните намерения за повишаване ефективността на администрацията, икономизация на външната политика и подобряване на бизнес средата. Те поставиха въпроса за оптимизиране и повече прозрачност на публичните разходи, както и за прилагане на нормативните изисквания за задължителна оценка на въздействието на законите, преди да бъдат приети и след това. В тази връзка изпълнителният председател на БСК Божидар Данев призова: „За да повярваме, че сте пазители на законността, накарайте Парламента да спазва закона!”.
Според председателя на УС на БСК Сашо Дончев, необходимо е да се направи сериозна ревизия на законодателството, тъй като то е пълно с остатъци от социализма и има много закони, които обслужват само рекетиращия чиновник, но не и обществено-икономическото развитие. Друг проблем е дискриминирането на частните болници, училища, детски градини, университети и др. спрямо държавните такива. „Всеки бюджетен разход трябва да е аргументиран и надлежно отчетен пред обществото”, каза Сашо Дончев по въпроса за формирането и управлението на публичните средства.
Държавата да е първокласен платец, администрацията да работи в услуга на гражданите и фирмите, а не обратното – за това призова председателят на АИКБ Васил Велев. Той постави въпроса за проекта на Закон за гражданската конфискация, чийто вносител е Маргарита Попова. Г-н Велев подчерта, че Икономическият и социален съвет на Р България е приел единодушна позиция срещу проектозакона и изрази мнение, че този нормативен акт нарушава граждански и човешки права и вреди на бизнес климата. В тази връзка председателят на АИКБ отправи покана към кандидатпрезидентската двойка за специална дискусия по тази тема. 
„Трябва да бъде реабилитиран публичният образ на бизнеса”, каза още Васил Велев. Призивът му беше подкрепен от председателя на УС на БСК Сашо Доночев, според който „не всички, които печелят търгове, са бандити и разбойници”. „Не може всички, да са под общия знаменател „маскари”. Ако има хора, които са се самоопределили като предприемачи, но не спазват законите, то това се случва благодарение и на подкрепата на държавата, а не с наша подкрепа”, категоричен бе Сашо Дончев.
„20 години нашите организации се опазиха от близост с политиците – винаги сме били конструктивна опозиция, често сме остри, но мотивирани, обективни и честни. Това ни е съхранило като организации”, изтъкна в края на разговора изпълнителният председател на БСК Божидар Данев и декларира, че тази политика на организациите ще се запази и занапред. 

12.10.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад