Назад

Бизнес семинар „Казахстан - България: възможности за търговско – икономическо сътрудничество“





БТПП бе домакин на бизнес семинар: „Казахстан - България: възможности за търговско – икономическо сътрудничество“. Събитието се провежда по инициатива на Посолството на Република Казахстан в София.
Бизнес -семинарът бе официално открит от главния секретар на БТПП Васил Тодоров. Той приветства гостите, представи тенденциите в двустранните икономически отношения и подчерта, че трябва да се предприемат мерки за насърчаване на българския износ  към Китай , Япония, Казахстан, Индия и др. източни дестинации.
 
Нашата страна има потенциал да увеличи износа си за Казахстан на редица стоки и услуги, като: технологични линии за преработка на плодове и зеленчуци; сглобяеми конструкции; помпи за течности; електрически акумулатори; кари – високоповдигачи; машини и апарати; сметачни и счетоводни машини; осветителни тела; строителни и туристически услуги; медикаменти; препарати за поддържане на косата; мебели; дърводелски изделия; готови сосове и препарати за сосове; плодови сокове; замразени зеленчукови смеси, консерви и др., посочи Васил Тодоров.
 
Ръководителят на посолството на Казахстан Темиртай Избастин поздрави присъстващите представители на бизнеса и изрази готовност от страна на посолството за бъдещо съдействие при развитие на двустранните отношения. 
 
Азамат Кайролда от екипа на посолството на Казахстан представи бизнес климата и инвестиционните възможности в страната. Като предимства за инвестиции в Казахстан, той изтъкна богатите природни ресурси, благоприятното разположение, политическа стабилност, благоприятен бизнес климат, правната защита на инвеститорите, икономическото развитие. Азамат Кайролда представи още информация за регистрацията на предприятия в Казахстан, таксите и данъците.
Ардак Какимжанов, друг представител на посолството на Казахстан, запозна участниците в семинара с визовите въпроси и необходимия пакет от документи за издаването на виза.
 
Във форума взе участие и Красен Станчев, представител на бизнес средите и участник в  Астанинския икономически форум. Той представи дейностите, организацията и възможностите за сключване на сделки по време на форума. 
Над 35 български фирми взеха участие в семинара и отправиха своите въпроси. Особен интерес за гостите представляваха секторите туризъм, енергетика, металургия и селско стопанство.
 

12.06.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад