Назад

Не връщат ДДС, ако бавиш заплати


 • Не връщат ДДС, ако бавиш заплати


   

  Нова наказателна мярка срещу забавянето на заплати предложиха синдикатите. От КТ "Подкрепа" предложиха да не се възстановява ДДС на фирми, които имат задължения към работниците си. "Така както здравният министър Десислава Атанасова предложи да не се обслужват административно граждани, които не са си платили здравните осигуровки, което не е чак толкова лоша идея, така да се разпространи подобна възможност и в други посоки", поиска Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ "Подкрепа". Според него санкцията ще доведе и до намаляване на измамите с ДДС. По данни на синдиката един от най-честите проблеми пред работниците остава неплащането на възнагражденията в срок. "Законите предвиждат какви ли не санкции за бизнеса, но специално за заплатите няма никакви", заяви Манолов.
  Проверките на инспекцията по труда показват, че в болшинството от случаите забавянето на заплатите е от два-три месеца. Често обаче става дума за неосчетоводени възнаграждения, дадени под масата, за да не се плащат осигуровки.
  Въпреки постоянното недоволство на бизнеса България е сред страните с най-нисък дял на осигуровките в общите разходи за труд. Това обяви Пламен Димитров, президент на КНСБ на конференция "Справедливо и достойно заплащане на труда". У нас осигурителната тежест за работодателя е 15.6% от общите му разходи за труд. Докато в Белгия е 30%, във Франция - 28%, в Германия - 22%, а в Португалия - 21%.

  У нас в енергетиката са най-добре платените работници, показва проучване на КНСБ сред 10 икономически сектора. Разходите на работодателя за труд на един нает в енергетиката за една година е 24 125 лв. В тази сума влизат както основната заплата, така и премиите, осигуровките и други социални плащания и разходи за обучения. Енергетиката е секторът с най-високи осигурителни вноски, плащани от работодателя, най-големи социални разходи и надбавки и най-много пари за квалификация. На другия полюс са работещите в хотелиерството и ресторантьорството. Годишно разходите за труд за един нает там са 5476 лв. В този сектор бизнесът почти не прави разходи за обучение, както и не дава допълнителни социални надбавки.

  Мила Кисьова  блиц

  И сега бизнесът е наказан

  Цветан Симеонов, председател на БТПП

  Бизнесът и без това е достатъчно наказан със забавено възстановяване на данъчния кредит по ДДС. Добре е да се направи статистика за невърнатия навреме от държавата ДДС и да се постави на видно място в НАП или финансовото министерство. И ще видите за каква сума става въпрос и на колко от редовните предприятия държавата не възстановява кредита. Освен това не може контролните органи да знаят, че не се плаща по 6-7 месеца, а да се намесят чак когато се стигне до стачка.

  Добра идея, но не и в кризата

  Божидар Данев, председател на БСК
  Предложението на КТ "Подкрепа" е добро при условие, че икономиката ни работи. Но в условията на криза и закриване на бизнеси това ще утежни още повече положението на работещите, защото ще доведе до нови съкращения. А какви санкции да има, ако държавата забавя данъчния кредит? Тя ли ще поеме плащанията към работниците? Отдавна настояваме за публичен регистър на върнатия ДДС. ЕС настоява този срок да не е повече от 30 дни.

Назад