Назад

Дългите почивни дни – нерентабилни за икономиката


 • Дългите почивни дни – нерентабилни за икономиката


   

  Дългите почивни дни са нерентабилни за икономиката! За април загубите от празничната ваканция ще са между 150 и 200 милиона лева, сочат данни на Центъра за изследване на демокрацията.
  Загубите за бизнеса идват от спирането на работа, плащане на извънреден труд и спада в оборотите. Това обаче не е валидно с еднаква сила за всички предприятия и фирми.
  Сред големите губещи на празници са индустрията, банковият сектор, част от търговията.
  Заради кризата много от предприятията не само не могат да платят Великденски бонуси, но не смогват и допълнително да платят на служителите си, ако на празника работят. Затова просто затварят врати и чакат загуби.
  "Фирмите, които имат срокове за изпълнение на договори и поръчки, ще бъдат големи губещи, ако не могат да изпълнят на време договорите и им се наложи да плащат неустойки. Още по-губещи ще са тези, които заради празниците ще загубят клиент или пазар", смята Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата.
  Хранителните вериги по това време на годината правят едни от най-големите си обороти. Повече печалби отчитат и хотелиерите, ресторантьорите и бензиностанциите.
  Тази година туристическият бранш очаква скок на оборотите. Експертни оценки сочат, че над 250 000 българи ще пътуват този Великден. Средно 128 лева се очаква да похарчат тези, които планират почивка при роднини, около 240 лева хората, които ще почиват в хотели в страната и близо 500 лева българите, които планират празник в чужбина.
  Според статистиката производителността у нас и без празниците е сред най-ниските в Евросъюза. Отработването на празниците пък е неефективно.

  Линк

Назад