Назад

БТПП ПРОВЕДЕ УСПЕШЕН БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ БИЗНЕС ФОРУМ


 • 200 български и китайски фирми на форум на БТПП


   
  Повече от 200 представители на бизнеса от България и Китай участваха в организирания от Българската търговско-промишлена палата и Китайската търговска палата за внос и износ на машини и електронни продукти. Форумът бе по повод посещението на зам.-министъра на икономиката на Китайската народна република Дзян Яопин в нашата страна, по покана на своя колега зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.
  Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри форума с представяне на сътрудничеството с Китай като перспективно и обещаващо, както на фона на вече направените китайски инвестиции в България, така и въз основа на нарастващия стокообмен между двете страни. За десетте месеца на 2011 г. българският износ се е увеличил с 47% спрямо същия период на 2010 г. Според г-н Симеонов форумът дава важно послание – съществуват възможности за по-мащабни инвестиции на китайски компании в България. Представителите на китайските компании проявиха интерес в областите: информационни технологии, електронни компоненти, авиационна индустрия, автомобилостроене, електрооборудване, енергетика и др. Сред китайските организации, участващи във форума, имаше и финансови институции, които предлагат директно съдействие за осъществяване на договорености между фирми от двете страни.
  Като приветства участниците, зам.-министър Иво Маринов сподели, че България отдава приоритетно значение на търговско-икономическите си връзки с Китай. Той се спря накратко на реализираните вече успешни китайски инвестиции в нашата страна – в областите автомобилостроене, енергетика, телекомуникация, селско стопанство. По данни на БНБ, за периода 1996-2010 г. привлечените инвестиции от Китай са 17.6 млн. евро.
  Според г-н Маринов приоритет трябва да бъде поставен на бъдещо сътрудничество в секторите високи технологии, автомобилостроене и автомобилни части, земеделие, хранително-вкусова промишленост, селско стопанство. Зам.-министърът на икономиката на Китайската народна република Дзян Яопин сподели, че страната на розовото масло и хубавото вино е важен партньор на Китай в Югоизточна Европа и правителството на Китай отделя голямо внимание на нашата страна. Той изрази мнение, че в период на криза бизнесът и бизнес организациите трябва да поддържат много интензивни контакти и да използват всички възможности.
  Дзян Яопин запозна участниците във форума с приоритетните за Китай сектори, съгласно 12-годишната програма за социално и икономическо развитие на страната: нови информационни технологии, био технологии, възобновяема енергия, високотехнологично оборудване, автомобили, задвижвани със зелена енергия и др. Китай има интерес и в изграждането на инфраструктура. Г-н Яопин покани българските фирми и институции да предложат конкретни проекти, които да бъдат обсъдени и осъществени при интерес от двете страни.

  Линк

 • Китай обмисля нови инвестиции


   
  Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев се срещна с бизнес делегация от Китай, начело със заместник-министъра на търговията Дзян Яопин. Китай е много важен външнотърговски партньор за България, заяви Добрев, посочва в съобщение МИЕТ. Външните инвестиции са изключително голям приоритет за нас. Предлагаме много добри условия за правене на бизнес – и по отношение на финансовата стабилност, и като стимули по Закона за насърчаване на инвестициите, каза Добрев. Всеки инвеститор клас А у нас получава редица привилегии и има достъп до безвъзмездна финансова помощ от ЕС за инвестиции в персонал, оборудване и модернизация на предприятията. По тези програми България разполага с над 2 млрд. евро безвъзмездна помощ, подчерта министърът. Той допълни, че една от първите му идеи на поста била допълнителни стимули за чуждестранните инвеститори и повече правомощия на БАИ. Вече е факт решението всеки потенциален инвеститор у нас да има персонален проектен отговорник, който ще го придружава във всички институции и ще помага да се скъсят максимално сроковете в административните услуги.
  В срещата участва и зам.-министър Маринов, който допълни, че от 1 февруари т.г. с решение на Министерския съвет притежателите на валидни шенгенски визи могат да влизат в България без да притежават български такива. Това е улеснение за китайските инвеститори, защото повечето от тях имат шенгенски визи. Така те ще могат да развиват спокойно дейността си и това е конкретен допълнителен стимул за разширяване на двустранните делови контакти.
  Гостите подчертаха, че след 2008 г. средногодишният внос в Китай се е увеличил с над 15% и правителството им продължава да насърчава развитието на вътрешното потребление. В далечната страна има интерес към типично българските стоки – вина, мляко и млечни продукти, храни, както и към отрасли като високотехнологични производства, информационни технологии, инфраструктурни проекти, строеж на електроцентрали и магистрали, автомобилостроене, химия, биология, фармация, нови енергии и материали, иновативни проекти и др.
  България отдава приоритетно значение на връзките си с Китай и като член на ЕС предоставя безпрепятствен безмитен достъп до пазара на общността, подчерта по-късно зам.-министър Иво Маринов при откриването на двустранния бизнес форум с участието на над 60 наши и повече от 20 китайски компании. Той бе организиран от БТПП и Китайската търговска палата за внос и износ на машини и електронни продукти. В България вече са реализирани успешно китайски инвестиции - заводът за автомобили в Ловеч на "Литекс моторс" съвместно с китайската фирма "Грейт Уол", инвестициите на най-мощните китайски телекомуникационни компании "Хуавей" и "Зи Ти И". Перспективни области за по-активно сътрудничество са електрониката и електротехниката, високите технологии, машиностроенето, автомобилостроенето и производството на части за автомобили, хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, фармацията, заяви Маринов. Той посочи, че по данни на българската митническа статистика през 2011 г. двустранният стокообмен е достигал рекордните $1.35 млрд., от които българският износ за Китай е $403 млн., а вносът от Китай- $943 млн. Експортът ни за азиатската страна е скочил с 61% спрямо 2010 г. и се е увеличил над 40 пъти спрямо 2001-а, когато е бил едва $9.6 млн. Смятаме, че хранителните продукти, българските вина, мляко и млечни продукти, етеричните масла и особено розовото масло, машиностроителната продукция, продуктите на химията и фармацията могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар, каза още Маринов. Двете делегации обсъдиха по-късно конкретни въпроси на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. В разговорите участваха изпълнителните директори на Национална компания "Индустриални зони“ Валери Андреев и на БАИ Борислав Стефанов.

  Линк

 • Големите инвеститори с личен съветник


   
  Китай е много важен външнотърговски партньор за България,заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на среща с бизнес делегация от азиатската страна начело със заместник-министъра на търговията на Китай Дзян  Яопин.
  Външните инвестиции са изключително голям приоритет за нас. Предлагаме много добри условия за правене на бизнес – и по отношение на финансовата стабилност, и като стимули по Закона за насърчаване на инвестициите, каза Добрев. Всеки инвеститор клас А у нас получава редица привилегии и има достъп до безвъзмездна финансова помощ от ЕС за инвестиции в персонал, оборудване и модернизация на предприятията. По тези програми България разполага с над 2 млрд. евро безвъзмездна помощ, подчерта министърът. Той допълни, че една от първите му идеи на поста била допълнителни стимули за чуждестранните инвеститории повече правомощия на БАИ.Вече е факт решението всеки потенциален инвеститор у нас да има персонален проектен отговорник, който ще го придружава във всички институции и ще помага да се скъсят максимално сроковете в административните услуги.
  В срещата участва и зам.-министър Маринов, който допълни, че от 1 февруари т.г. с решение на Министерския съвет притежателите на валидни шенгенски визи могат да влизат в България без да притежават български такива. Това е улеснение за китайските инвеститори, защото повечето от тях имат шенгенски визи. Така те ще могат да развиват спокойно дейността си и това е конкретен допълнителен стимул за разширяване на двустранните делови контакти.
  Гостите подчертаха, че след 2008 г. средногодишният внос в Китай се е увеличил с над 15% и правителството им продължава да насърчава развитието на вътрешното потребление. В далечната страна има интерес към типично българските стоки – вина, мляко и млечни продукти, храни, както и към отрасли като високотехнологични производства, информационни технологии, инфраструктурни проекти, строеж на електроцентрали и магистрали, автомобилостроене, химия, биология, фармация, нови енергии и материали, иновативни проекти и др. 
  България отдава приоритетно значение на връзките си с Китайи като член на ЕС предоставя безпрепятствен безмитен достъп до пазара на общността, подчерта по-късно зам.-министър Иво Маринов при откриването на двустранния бизнес форум с участието на над 60 наши и повече от 20 китайски компании. Той бе организиран от БТПП и Китайската търговска палата за внос и износ на машини и електронни продукти. В България вече са реализирани успешно китайски инвестиции - заводът за автомобили в Ловеч на "Литекс моторс" съвместно с китайската фирма „ГрейтУол”, инвестициите на най-мощните китайски телекомуникационни компании „Хуавей” и „Зи Ти И”. Перспективни области за по-активно сътрудничество са електрониката и електротехниката, високите технологии, машиностроенето, автомобилостроенето и производството на части за автомобили, хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, фармацията, заяви Маринов.Той посочи, че по данни на българската митническа статистика през 2011 г. двустранният стокообмен е достигал рекордните 1.35 млрд. щ.д., от които българският износ за Китай е 403 млн., а вносът от Китай - 943 млн.Експортът ни за азиатската страна е скочил с 61% спрямо 2010 г. и се е увеличил над 40 пъти спрямо 2001-а, когато е бил едва 9.6 млн. щ.д. Смятаме, че хранителните продукти, българските вина, мляко и млечни продукти, етеричните масла и особено розовото масло, машиностроителната продукция, продуктите на химията и фармацията могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар, каза още Маринов.
  Двете делегации обсъдиха по-късно конкретни въпроси на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. В разговорите участваха изпълнителните директори на Национална компания „Индустриални зони“ Валери Андреев и на БАИ Борислав Стефанов.

  Линк

 • Големите инвеститори ще имат персонален проектен отговорник


   
  Вече е факт решението всеки потенциален инвеститор у нас да има персонален проектен отговорник, който ще го придружава във всички институции и ще помага да се скъсят максимално сроковете в административните услуги.
  Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на среща с бизнес делегация от азиатската страна начело със заместник-министъра на търговията на Китай Дзян Яопин, информира МИЕТ.
  Всеки инвеститор клас А у нас получава редица привилегии и има достъп до безвъзмездна финансова помощ от ЕС за инвестиции в персонал, оборудване и модернизация на предприятията. По тези програми България разполага с над 2 млрд. евро безвъзмездна помощ, подчерта министърът.
  Той допълни, че една от първите му идеи на поста била допълнителни стимули за чуждестранните инвеститори и повече правомощия на БАИ.
  Външните инвестиции са изключително голям приоритет за нас. Предлагаме много добри условия за правене на бизнес – и по отношение на финансовата стабилност, и като стимули по Закона за насърчаване на инвестициите, каза Добрев.
  Китай е много важен външнотърговски партньор за България, отбеляза той.
  В срещата участва и зам.-министър Маринов, който допълни, че от 1 февруари т.г. с решение на Министерския съвет притежателите на валидни шенгенски визи могат да влизат в България без да притежават български такива.
  Това е улеснение за китайските инвеститори, защото повечето от тях имат шенгенски визи. Така те ще могат да развиват спокойно дейността си и това е конкретен допълнителен стимул за разширяване на двустранните делови контакти.
  Гостите подчертаха, че след 2008 г. средногодишният внос в Китай се е увеличил с над 15% и правителството им продължава да насърчава развитието на вътрешното потребление.
  В далечната страна има интерес към типично българските стоки – вина, мляко и млечни продукти, храни, както и към отрасли като високотехнологични производства, информационни технологии, инфраструктурни проекти, строеж на електроцентрали и магистрали, автомобилостроене, химия, биология, фармация, нови енергии и материали, иновативни проекти и др.
  България отдава приоритетно значение на връзките си с Китай и като член на ЕС предоставя безпрепятствен безмитен достъп до пазара на общността, подчерта по-късно зам.-министър Иво Маринов при откриването на двустранния бизнес форум с участието на над 60 наши и повече от 20 китайски компании.
  Той бе организиран от БТПП и Китайската търговска палата за внос и износ на машини и електронни продукти.
  В България вече са реализирани успешно китайски инвестиции - заводът за автомобили в Ловеч на "Литекс моторс" съвместно с китайската фирма „Грейт Уол”, инвестициите на най-мощните китайски телекомуникационни компании „Хуавей” и „Зи Ти И”.
  Перспективни области за по-активно сътрудничество са електрониката и електротехниката, високите технологии, машиностроенето, автомобилостроенето и производството на части за автомобили, хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, фармацията, заяви Маринов.
  Той посочи, че по данни на българската митническа статистика през 2011 г. двустранният стокообмен е достигал рекордните 1.35 млрд. щ.д., от които българският износ за Китай е 403 млн., а вносът от Китай - 943 млн.
  Експортът ни за азиатската страна е скочил с 61% спрямо 2010 г. и се е увеличил над 40 пъти спрямо 2001-а, когато е бил едва 9.6 млн. щ.д.
  Смятаме, че хранителните продукти, българските вина, мляко и млечни продукти, етеричните масла и особено розовото масло, машиностроителната продукция, продуктите на химията и фармацията могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар, каза още Маринов.
  Двете делегации обсъдиха по-късно конкретни въпроси на двустранното търговско-икономическо сътрудничество.
   

  Линк

 • Делян Добрев: Големите инвеститори в България вече ще имат персонален проектен отговорник


   
  Китай е много важен външнотърговски партньор за България, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на среща с бизнес делегация от азиатската страна, начело със заместник-министъра на търговията на Китай Дзян Яопин. Външните инвестиции са изключително голям приоритет за нас. Предлагаме много добри условия за правене на бизнес – и по отношение на финансовата стабилност, и като стимули по Закона за насърчаване на инвестициите, каза Добрев. 
  Всеки инвеститор клас А у нас получава редица привилегии и има достъп до безвъзмездна финансова помощ от ЕС за инвестиции в персонал, оборудване и модернизация на предприятията. По тези програми България разполага с над 2 млрд. евро безвъзмездна помощ, подчерта министърът. Той допълни, че една от първите му идеи на поста била допълнителни стимули за чуждестранните инвеститори и повече правомощия на Българската агенция за инвестиции /БАИ/. 
  Вече е факт решението всеки потенциален инвеститор у нас да има персонален проектен отговорник, който ще го придружава във всички институции и ще помага да се скъсят максимално сроковете в административните услуги, съобщи икономическият министър. 
  От 1 февруари т.г. с решение на Министерския съвет притежателите на валидни шенгенски визи могат да влизат в България без да притежават български такива, заяви зам.министърът на икономиката Иво Маринов, който също участва в срещата. Това е улеснение за китайските инвеститори, защото повечето от тях имат шенгенски визи. Така те ще могат да развиват спокойно дейността си и това е конкретен допълнителен стимул за разширяване на двустранните делови контакти. 
  Гостите подчертаха, че след 2008 г. средногодишният внос в Китай се е увеличил с над 15% и правителството им продължава да насърчава развитието на вътрешното потребление. В далечната страна има интерес към типично българските стоки – вина, мляко и млечни продукти, храни, както и към отрасли като високотехнологични производства, информационни технологии, инфраструктурни проекти, строеж на електроцентрали и магистрали, автомобилостроене, химия, биология, фармация, нови енергии и материали, иновативни проекти и др. 
  България отдава приоритетно значение на връзките си с Китай и като член на ЕС предоставя безпрепятствен безмитен достъп до пазара на общността, подчерта по-късно зам.-министър Иво Маринов при откриването на двустранния бизнес форум с участието на над 60 наши и повече от 20 китайски компании. Той бе организиран от БТПП и Китайската търговска палата за внос и износ на машини и електронни продукти. 
  В България вече са реализирани успешно китайски инвестиции - заводът за автомобили в Ловеч на "Литекс моторс" съвместно с китайската фирма "Грейт Уол", инвестициите на най-мощните китайски телекомуникационни компании "Хуавей" и "Зи Ти И". Перспективни области за по-активно сътрудничество са електрониката и електротехниката, високите технологии, машиностроенето, автомобилостроенето и производството на части за автомобили, хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, фармацията, заяви Маринов. Той посочи, че по данни на българската митническа статистика през 2011 г. двустранният стокообмен е достигал рекордните 1.35 млрд. щ.д., от които българският износ за Китай е 403 млн., а вносът от Китай - 943 млн. 
  Експортът ни за азиатската страна е скочил с 61% спрямо 2010 г. и се е увеличил над 40 пъти спрямо 2001-а, когато е бил едва 9.6 млн. щ.д. Смятаме, че хранителните продукти, българските вина, мляко и млечни продукти, етеричните масла и особено розовото масло, машиностроителната продукция, продуктите на химията и фармацията могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар, каза още Маринов. Двете делегации обсъдиха по-късно конкретни въпроси на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. В разговорите участваха изпълнителните директори на Национална компания "Индустриални зони" Валери Андреев и на БАИ Борислав Стефанов.

  Линк

 • Добрев: Китай е много важен външнотърговски партньор за нас


   
  Китай е много важен външнотърговски партньор за България, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на среща с бизнес делегация от азиатската страна начело със заместник-министъра на търговията на Китай Дзян Яопин, съобщиха от МИЕТ.
  Външните инвестиции са изключително голям приоритет за нас. Предлагаме много добри условия за правене на бизнес – и по отношение на финансовата стабилност, и като стимули по Закона за насърчаване на инвестициите, каза Добрев. Всеки инвеститор клас А у нас получава редица привилегии и има достъп до безвъзмездна финансова помощ от ЕС за инвестиции в персонал, оборудване и модернизация на предприятията. По тези програми България разполага с над 2 млрд. евро безвъзмездна помощ, подчерта министърът. Той допълни, че една от първите му идеи на поста била допълнителни стимули за чуждестранните инвеститори и повече правомощия на БАИ. Вече е факт решението всеки потенциален инвеститор у нас да има персонален проектен отговорник, който ще го придружава във всички институции и ще помага да се скъсят максимално сроковете в административните услуги.
  В срещата участва и зам.-министър Маринов, който допълни, че от 1 февруари тази година с решение на Министерския съвет притежателите на валидни шенгенски визи могат да влизат в България без да притежават български такива. Това е улеснение за китайските инвеститори, защото повечето от тях имат шенгенски визи. Така те ще могат да развиват спокойно дейността си и това е конкретен допълнителен стимул за разширяване на двустранните делови контакти.
  Гостите подчертаха, че след 2008 година средногодишният внос в Китай се е увеличил с над 15% и правителството им продължава да насърчава развитието на вътрешното потребление. В далечната страна има интерес към типично българските стоки – вина, мляко и млечни продукти, храни, както и към отрасли като високотехнологични производства, информационни технологии, инфраструктурни проекти, строеж на електроцентрали и магистрали, автомобилостроене, химия, биология, фармация, нови енергии и материали, иновативни проекти и др.
  България отдава приоритетно значение на връзките си с Китай и като член на ЕС предоставя безпрепятствен безмитен достъп до пазара на общността, подчерта по-късно зам.-министър Иво Маринов при откриването на двустранния бизнес форум с участието на над 60 наши и повече от 20 китайски компании. Той бе организиран от БТПП и Китайската търговска палата за внос и износ на машини и електронни продукти. В България вече са реализирани успешно китайски инвестиции - заводът за автомобили в Ловеч на "Литекс моторс" съвместно с китайската фирма "Грейт Уол", инвестициите на най-мощните китайски телекомуникационни компании "Хуавей" и "Зи Ти И". Перспективни области за по-активно сътрудничество са електрониката и електротехниката, високите технологии, машиностроенето, автомобилостроенето и производството на части за автомобили, хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, фармацията, заяви Маринов. Той посочи, че по данни на българската митническа статистика през 2011 година двустранният стокообмен е достигал рекордните 1.35 млрд. щ.д., от които българският износ за Китай е 403 млн., а вносът от Китай - 943 млн. Експортът ни за азиатската страна е скочил с 61% спрямо 2010 г. и се е увеличил над 40 пъти спрямо 2001-а, когато е бил едва 9.6 млн. щ.д. Смятаме, че хранителните продукти, българските вина, мляко и млечни продукти, етеричните масла и особено розовото масло, машиностроителната продукция, продуктите на химията и фармацията могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар, каза още Маринов. 
  Двете делегации обсъдиха по-късно конкретни въпроси на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. В разговорите участваха изпълнителните директори на Национална компания "Индустриални зони" Валери Андреев и на БАИ Борислав Стефанов.

  Линк

 • Делян Добрев: Китай е важен партньор за България


   
  Китай е много важен външнотърговски партньор за България, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на среща с бизнес делегация от азиатската страна начело със заместник-министъра на търговията на Китай Дзян Яопин.
  Външните инвестиции са изключително голям приоритет за нас. Предлагаме много добри условия за правене на бизнес - и по отношение на финансовата стабилност, и като стимули по Закона за насърчаване на инвестициите, каза Добрев. Всеки инвеститор клас А у нас получава редица привилегии и има достъп до безвъзмездна финансова помощ от ЕС за инвестиции в персонал, оборудване и модернизация на предприятията.
  По тези програми България разполага с над 2 млрд. евро безвъзмездна помощ, подчерта министърът. Той допълни, че една от първите му идеи на поста била допълнителни стимули за чуждестранните инвеститори и повече правомощия на БАИ. Вече е факт решението всеки потенциален инвеститор у нас да има персонален проектен отговорник, който ще го придружава във всички институции и ще помага да се скъсят максимално сроковете в административните услуги.
  В срещата участва и зам.-министър Маринов, който допълни, че от 1 февруари т.г. с решение на Министерския съвет притежателите на валидни шенгенски визи могат да влизат в България без да притежават български такива.
  Това е улеснение за китайските инвеститори, защото повечето от тях имат шенгенски визи. Така те ще могат да развиват спокойно дейността си и това е конкретен допълнителен стимул за разширяване на двустранните делови контакти.
  Гостите подчертаха, че след 2008 г. средногодишният внос в Китай се е увеличил с над 15% и правителството им продължава да насърчава развитието на вътрешното потребление. В далечната страна има интерес към типично българските стоки - вина, мляко и млечни продукти, храни, както и към отрасли като високотехнологични производства, информационни технологии, инфраструктурни проекти, строеж на електроцентрали и магистрали, автомобилостроене, химия, биология, фармация, нови енергии и материали, иновативни проекти и др.
  България отдава приоритетно значение на връзките си с Китай и като член на ЕС предоставя безпрепятствен безмитен достъп до пазара на общността, подчерта по-късно зам.-министър Иво Маринов при откриването на двустранния бизнес форум с участието на над 60 наши и повече от 20 китайски компании.
  Той бе организиран от БТПП и Китайската търговска палата за внос и износ на машини и електронни продукти. В България вече са реализирани успешно китайски инвестиции - заводът за автомобили в Ловеч на "Литекс моторс" съвместно с китайската фирма „Грейт Уол", инвестициите на най-мощните китайски телекомуникационни компании „Хуавей" и „Зи Ти И".
  Перспективни области за по-активно сътрудничество са електрониката и електротехниката, високите технологии, машиностроенето, автомобилостроенето и производството на части за автомобили, хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, фармацията, заяви Маринов. Той посочи, че по данни на българската митническа статистика през 2011 г. двустранният стокообмен е достигал рекордните 1.35 млрд. щ.д., от които българският износ за Китай е 403 млн., а вносът от Китай - 943 млн.
  Експортът ни за азиатската страна е скочил с 61% спрямо 2010 г. и се е увеличил над 40 пъти спрямо 2001-а, когато е бил едва 9.6 млн. щ.д. Смятаме, че хранителните продукти, българските вина, мляко и млечни продукти, етеричните масла и особено розовото масло, машиностроителната продукция, продуктите на химията и фармацията могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар, каза още Маринов.
  Двете делегации обсъдиха по-късно конкретни въпроси на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. В разговорите участваха изпълнителните директори на Национална компания „Индустриални зони" Валери Андреев и на БАИ Борислав Стефанов.

  Линк

 • Делян Добрев: Големите инвеститори в България вече ще имат персонален проектен отговорник в Агенцията за инвестиции


   
  Китай е много важен външнотърговски партньор за България, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на среща с бизнес делегация от азиатската страна начело със заместник-министъра на търговията на Китай Дзян Яопин. Това съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Външните инвестиции са изключително голям приоритет за нас. Предлагаме много добри условия за правене на бизнес – и по отношение на финансовата стабилност, и като стимули по Закона за насърчаване на инвестициите, каза Добрев. Всеки инвеститор клас А у нас получава редица привилегии и има достъп до безвъзмездна финансова помощ от ЕС за инвестиции в персонал, оборудване и модернизация на предприятията. По тези програми България разполага с над 2 млрд. евро безвъзмездна помощ, подчерта министърът. Той допълни, че една от първите му идеи на поста била допълнителни стимули за чуждестранните инвеститори и повече правомощия на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Вече е факт решението всеки потенциален инвеститор у нас да има персонален проектен отговорник, който ще го придружава във всички институции и ще помага да се скъсят максимално сроковете в административните услуги. 
  В срещата участва и зам.-министър Иво Маринов, който допълни, че от 1 февруари т.г. с решение на Министерския съвет притежателите на валидни шенгенски визи могат да влизат в България без да притежават български такива. Това е улеснение за китайските инвеститори, защото повечето от тях имат шенгенски визи. Така те ще могат да развиват спокойно дейността си и това е конкретен допълнителен стимул за разширяване на двустранните делови контакти. Гостите подчертаха, че след 2008 г. средногодишният внос в Китай се е увеличил с над 15% и правителството им продължава да насърчава развитието на вътрешното потребление. В далечната страна има интерес към типично българските стоки – вина, мляко и млечни продукти, храни, както и към отрасли като високотехнологични производства, информационни технологии, инфраструктурни проекти, строеж на електроцентрали и магистрали, автомобилостроене, химия, биология, фармация, нови енергии и материали, иновативни проекти и др. България отдава приоритетно значение на връзките си с Китай и като член на ЕС предоставя безпрепятствен безмитен достъп до пазара на общността, подчерта по-късно зам.-министър Иво Маринов при откриването на двустранния бизнес форум с участието на над 60 наши и повече от 20 китайски компании. Той бе организиран от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Китайската търговска палата за внос и износ на машини и електронни продукти. В България вече са реализирани успешно китайски инвестиции - заводът за автомобили в Ловеч на "Литекс моторс" съвместно с китайската фирма „Грейт Уол”, инвестициите на най-мощните китайски телекомуникационни компании „Хуавей” и „Зи Ти И”. Перспективни области за по-активно сътрудничество са електрониката и електротехниката, високите технологии, машиностроенето, автомобилостроенето и производството на части за автомобили, хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, фармацията, заяви Маринов. Той посочи, че по данни на българската митническа статистика през 2011 г. двустранният стокообмен е достигал рекордните 1.35 млрд. щ.д., от които българският износ за Китай е 403 млн., а вносът от Китай - 943 млн. Експортът ни за азиатската страна е скочил с 61% спрямо 2010 г. и се е увеличил над 40 пъти спрямо 2001-а, когато е бил едва 9.6 млн. щ.д. Смятаме, че хранителните продукти, българските вина, мляко и млечни продукти, етеричните масла и особено розовото масло, машиностроителната продукция, продуктите на химията и фармацията могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар, каза още Маринов. Двете делегации обсъдиха по-късно конкретни въпроси на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. В разговорите участваха изпълнителните директори на Национална компания „Индустриални зони“ Валери Андреев и на БАИ Борислав Стефанов.

  Линк

 • БТПП ПРОВЕДЕ УСПЕШЕН БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ БИЗНЕС ФОРУМ


   
  Успехът на китайските инвеститори в нашата страна е най-добрата реклама за правене на бизнес в България.
  Повече от 200 представители на бизнеса от България и Китай участваха в организирания от Българската търговско-промишлена палата и Китайската търговска палата за внос и износ на машини и електронни продукти. Форумът бе по повод посещението на зам.-министъра на икономиката на Китайската народна република Дзян Яопин в нашата страна, по покана на своя колега зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.
  Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри форума с представяне на сътрудничеството с Китай като перспективно и обещаващо, както на фона на вече направените китайски инвестиции в България, така и въз основа на нарастващия стокообмен между двете страни. За десетте месеца на 2011 г. българският износ се е увеличил с 47% спрямо същия период на 2010 г. Според г-н Симеонов форумът дава важно послание – съществуват възможности за по-мащабни инвестиции на китайски компании в България. Представителите на китайските компании проявиха интерес в областите: информационни технологии, електронни компоненти, авиационна индустрия, автомобилостроене, електрооборудване, енергетика и др. Сред китайските организации, участващи във форума, имаше и финансови институции, които предлагат директно съдействие за осъществяване на договорености между фирми от двете страни.
  Като приветства участниците, зам.-министър Иво Маринов сподели, че България отдава приоритетно значение на търговско-икономическите си връзки с Китай. Той се спря накратко на реализираните вече успешни китайски инвестиции в нашата страна – в областите автомобилостроене, енергетика, телекомуникация, селско стопанство. По данни на БНБ, за периода 1996-2010 г. привлечените инвестиции от Китай са 17.6 млн. евро.
  Според г-н Маринов приоритет трябва да бъде поставен на бъдещо сътрудничество в секторите високи технологии, автомобилостроене и автомобилни части, земеделие, хранително-вкусова промишленост, селско стопанство.
  Зам.-министърът на икономиката на Китайската народна република Дзян Яопин сподели, че страната на розовото масло и хубавото вино е важен партньор на Китай в Югоизточна Европа и правителството на Китай отделя голямо внимание на нашата страна. Той изрази мнение, че в период на криза бизнесът и бизнес организациите трябва да поддържат много интензивни контакти и да използват всички възможности.
  Дзян Яопин запозна участниците във форума с приоритетните за Китай сектори, съгласно 12-годишната програма за социално и икономическо развитие на страната: нови информационни технологии, био технологии, възобновяема енергия, високотехнологично оборудване, автомобили, задвижвани със зелена енергия и др.
  Китай има интерес и в изграждането на инфраструктура. Г-н Яопин покани българските фирми и институции да предложат конкретни проекти, които да бъдат обсъдени и осъществени при интерес от двете страни.
  Н. Пр. г-н Гуо Йеджоу, посланик на Китай в България, също поздрави участниците в събитието. Той наблегна на нуждата от прагматично сътрудничество – от обща полза. Според него моментът е изключително подходящ за разширяване на взаимноизгоден бизнес между български и китайски партньори. Той информира, че китайските браншови организации много внимателно следят развитието на реализираните китайски инвестиции в България. Техният пример е показателен за участниците във форума. Посланик Йеджоу каза, че успехът на китайските инвеститори в нашата страна е най-добрата реклама за правене на бизнес в България.
  Ван Гуйцин, заместник-председател на Китайската търговска палата за внос и износ на машинни и електронни продукти, предложи още по-силна подкрепа за фирмите от двете страни, осигурявана заедно с БТПП. Той наблегна на по-тесен информационен обмен, създаване на списък на перспективни двустранни проекти и проследяване на развитието им.
  Бяха направени подробни презентации на условията за правене на бизнес и инвестиции в нашата страна от Българската агенция за инвестиции и от Национална компания Индустриални зони.
  Форумът продължи с многобройни двустранни срещи и активни разговори.

  Линк

 • БТПП ПРОВЕДЕ УСПЕШЕН БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ БИЗНЕС ФОРУМ


   
  Повече от 200 представители на бизнеса от България и Китай участваха в организирания от Българската търговско-промишлена палата и Китайската търговска палата за внос и износ на машини и електронни продукти. Форумът бе по повод посещението на зам.-министъра на икономиката на Китайската народна република Дзян Яопин в нашата страна, по покана на своя колега зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.
  Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри форума с представяне на сътрудничеството с Китай като перспективно и обещаващо, както на фона на вече направените китайски инвестиции в България, така и въз основа на нарастващия...

  Линк

 • Разширяваме сътрудничеството с Китай в машиностроенето


   
  Производство на соларни панели и перки за ветрогенератори са само част от интересите на китайски фирми в България. Това каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов на българо-китайски бизнес форум, който започна в София. Според него две са приоритетните сфери за разширяване на сътрудничеството между двете страни - електроника и електротехника и сферата на машиностроенето. 
  В сферата на ВЕИ бихме искали да проучим възможностите за инвестиции от Китай в производството на компонентите за електроцентрали, посочи още Маринов. Форумът е в рамките на тридневна официална визита на делегация от азиатската страна, начело със заместник-министъра на търговията на Китай Дзян Яопин. Организатори бяха Българската търговско-промишлена палата и Китайската търговска палата за внос и износ на машини и електронни продукти. Участваха представители от над 60 български и над 20 китайски фирми с различен профил. 
  В рамките на проявата бяха предвидени двустранни бизнес срещи. Дзян Яопин предложи да бъде разширено сътрудничеството между двете държави в областта на инфраструктурата. Стана ясно, че Китай подкрепя компаниите да участват в инфраструктурни проекти като строителство на електрически централи, усвояване на нови енергии, изграждане на магистрали. За целта беше предложено още българската страна да представи подробности по конкретни проекти, за да може китайската страна да се запознае с тях и да участва. През 2001 г. износът на България за Китай е бил 9,6 млн. долара, а през 2011 г. - 403 млн. долара. Вносът от Китай през миналата година е на стойност 943 млн. долара. 

  Линк

 • Китай ще произвежда соларни панели у нас


   
  Китайски фирми имат интерес към производство на соларни панели и перки за ветрогенератори у нас. Това съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.
  В сферата на възобновяемите енергийни източници бихме искали да проучим възможностите за инвестиции от Китай в производството на компонентите за електроцентрали, допълни той при откриването на българо-китайския бизнес форум в София. Събитието ще продължи до сряда, в него участват представители на повече от 60 български и 20 китайски фирми с различен профил. Организатори на срещата са Българската търговско-промишлена палата и Китайската търговска палата за внос и износ на машини и електронни продукти.
  В рамките на проявата са предвидени двустранни бизнес срещи. Според Иво Маринов има интерес от разширяване на сътрудничеството в сферите машиностроене, инфраструктура, хранително-вкусова промишленост.
  По данни на китайската статистика стокообменът за 2011 г. е бил близо 1,5 млрд. долара, което е ръст от 49 на сто спрямо 2010 г. Българското розово масло и виното са предпочитани в Китай, допълни гостът.

  Линк

 • Над 200 бизнесмени от България и Китай се срещнаха на форум


   
  Повече от 200 представители на бизнеса от България и Китай участваха в организирания от Българската търговско-промишлена палата и Китайската търговска палата за внос и износ на машини и електронни продукти. Форумът бе по повод посещението на зам.-министъра на икономиката на Китайската народна република Дзян Яопин у нас, по покана на своя колега зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.
  За първите 10 месеца на 2011 г. българският износ за Китай се е увеличил с 47% спрямо същия период на миналата година, съобщи председателят на БТПП Цветан Симеонов. По данни на БНБ, за периода 1996-2010 г. привлечените инвестиции от Китай са 17,6 млн. евро.
  Представителите на китайските компании проявиха интерес в областите информационни технологии, електронни компоненти, авиационна индустрия, автомобилостроене, електрооборудване, енергетика и др. Сред китайските организации, участващи във форума, имаше и финансови институции, които предлагат директно съдействие за осъществяване на договорености между фирми от двете страни.
  Според посланика на Китай в България Н.Пр. Гуо Йеджоу моментът е изключително подходящ за разширяване на взаимноизгоден бизнес между български и китайски партньори. Той информира, че китайските браншови организации много внимателно следят развитието на реализираните китайски инвестиции в България. Посланик Йеджоу каза, че успехът на китайските инвеститори в нашата страна е най-добрата реклама за правене на бизнес в България.

  Линк

 • БТПП ПРОВЕДЕ УСПЕШЕН БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ БИЗНЕС ФОРУМ


  Повече от 200 представители на бизнеса от България и Китай участваха в организирания от Българската търговско-промишлена палата и Китайската търговска палата за внос и износ на машини и електронни продукти. Форумът бе по повод посещението на зам.-министъра на икономиката на Китайската народна република Дзян Яопин в нашата страна, по покана на своя колега зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

  Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри форума с представяне на сътрудничеството с Китай като перспективно и обещаващо, както на фона на вече направените китайски инвестиции в България, така и въз основа на нарастващия стокообмен между двете страни. За десетте месеца на 2011 г. българският износ се е увеличил с 47% спрямо същия период на 2010 г. Според г-н Симеонов форумът дава важно послание – съществуват възможности за по-мащабни инвестиции на китайски компании в България. Представителите на китайските компании проявиха интерес в областите: информационни технологии, електронни компоненти, авиационна индустрия, автомобилостроене, електрооборудване, енергетика и др. Сред китайските организации, участващи във форума, имаше и финансови институции, които предлагат директно съдействие за осъществяване на договорености между фирми от двете страни.

  Като приветства участниците, зам.-министър Иво Маринов сподели, че България отдава приоритетно значение на търговско-икономическите си връзки с Китай. Той се спря накратко на реализираните вече успешни китайски инвестиции в нашата страна – в областите автомобилостроене, енергетика, телекомуникация, селско стопанство. По данни на БНБ, за периода 1996-2010 г. привлечените инвестиции от Китай са 17.6 млн. евро.

  Според г-н Маринов приоритет трябва да бъде поставен на бъдещо сътрудничество в секторите високи технологии, автомобилостроене и автомобилни части, земеделие, хранително-вкусова промишленост, селско стопанство.

  Зам.-министърът на икономиката на Китайската народна република Дзян Яопин сподели, че страната на розовото масло и хубавото вино е важен партньор на Китай в Югоизточна Европа и правителството на Китай отделя голямо внимание на нашата страна. Той изрази мнение, че в период на криза бизнесът и бизнес организациите трябва да поддържат много интензивни контакти и да използват всички възможности.

  Дзян Яопин запозна участниците във форума с приоритетните за Китай сектори, съгласно 12-годишната програма за социално и икономическо развитие на страната: нови информационни технологии, био технологии, възобновяема енергия, високотехнологично оборудване, автомобили, задвижвани със зелена енергия и др.

  Китай има интерес и в изграждането на инфраструктура. Г-н Яопин покани българските фирми и институции да предложат конкретни проекти, които да бъдат обсъдени и осъществени при интерес от двете страни.

  Н. Пр. г-н Гуо Йеджоу, посланик на Китай в България, също поздрави участниците в събитието. Той наблегна на нуждата от прагматично сътрудничество – от обща полза. Според него моментът е изключително подходящ за разширяване на взаимноизгоден бизнес между български и китайски партньори. Той информира, че китайските браншови организации много внимателно следят развитието на реализираните китайски инвестиции в България. Техният пример е показателен за участниците във форума. Посланик Йеджоу каза, че успехът на китайските инвеститори в нашата страна е най-добрата реклама за правене на бизнес в България.

  Ван Гуйцин, заместник-председател на Китайската търговска палата за внос и износ на машинни и електронни продукти, предложи още по-силна подкрепа за фирмите от двете страни, осигурявана заедно с БТПП. Той наблегна на по-тесен информационен обмен, създаване на списък на перспективни двустранни проекти и проследяване на развитието им.

  Бяха направени подробни презентации на условията за правене на бизнес и инвестиции в нашата страна от Българската агенция за инвестиции и от Национална компания Индустриални зони.

  Линк

Назад