Назад

БТПП отива при Конституционния съд


 • Кодексът на труда гази Конституцията


   
  ]
  55 депутати от парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС внасят в Конституционния съд (КС) искане за обявяване за противоконституционни на текстове от променения Кодекс на труда. В искането им се оспорват неправомерно завишените критерии за представителност в тристранния съвет към работодателските и синдикални организации. Според депутатите това е държавна намеса в работата на сдруженията.
  С разпоредбите на практика Българската търговско-промишлена палата (БТПП) бе изключена от участие в тристранката. Досега у нас имаше два представителни синдиката и шест представителни работодателски организации, а с промените остава само една работодателска организация, аргументира мотивите за искането левият депутат Любен Корнезов. Само преди седмица парламентът отхвърли последното вето на президента Георги Първанов върху текстове от промените в Кодекса на труда. Според държавния глава тези разпоредби ограничават социалния диалог и са в противоречие с Конституцията. „Новите текстове противоречат не само на Конституцията, но и на шест други международни договори и конвенции, които България е подписала“, каза още Корнезов.
  Депутатите не са съгласни и с текста в Кодекса на труда, в който се казва, че работникът ще бъде глобяван за това, че няма сключен трудов договор. „Работникът винаги е слабата страна в тези отношения. Недопустимо е в една социална държава да се наказват наемните работници“, категоричен бе той.
  „Новите текстове стесняват територията на социалния диалог. Тристранният съвет е мястото за сблъсък на идеи и становища, за да може правителството да се ориентира и да вземе правилните решения. Елиминират се неудобни на управляващите организации като БТПП, например“, заяви на свой ред и Хасан Адемов от ДПС.

  Линк

 • СЕЗИРАХА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ЗА ПРОМЕНИТЕ В КОДЕКСА НА ТРУДА


   

  Петдесет и пет депутати от Коалиция за България и ДПС сезираха днес Конституционния съд за текстове от Кодекса на труда.
  Спорните моменти са въведените от мнозинството глоби за работници без трудов договор и завишените критериите за представителност на синдикалните и работодателските организации, които оставиха извън Тристранката Българската търговско-промишлена палата (БТТП).
  "При положение, че в България практически има над 450 хиляди безработни, всеки е готов на какъвто и да е компромис, за да работи и да изхранва себе си и семейството си, а ние ще го глобяваме", коментира депутатът от Коалиция за България и дългогодишен конституционен съдия Любен Корнезов.
  Хасан Адемов от ДПС каза, че глобата в размер на три осигурителни вноски върху минималния осигурителен праг не отива по индивидуалната партида на неосигуреното лице, а отива в "общия кюп"на държавното обществено осигуряване, като не става ясно дали за този период се възстановяват осигурителните права на работника или служителя.
  Според Корнезов парадоксален е и новият критерий на работодателските организации да не са им предоставени с нормативен акт дейности от държавата. Според него това е държавна намеса в работата на сдруженията, която противоречи на Конституцията.
  С новите критерии се стеснява територията на социалния диалог, коментира Адемов. По думите му целта е да се елиминират неудобните работодателски организации, каквато в случая се явява БТПП.
  Адемов посочи, че докато за синдикатите изискването е брой членове, за работодателските организации е брой работници и служители със сключени трудови договори. "В Кодекса на труда и в други международни документи е казано, че трябва да има еднакъв подход към работодателските и синдикалните организации, което в случая е нарушено и е един от аргументите да сезираме КС", заяви той.

  Линк

 • Глобите за работници без договор дадени на Конституционния съд


   


  Петдесет и пет депутати от Коалиция за България и ДПС сезираха в четвъртък Конституционния съд за текстове от Кодекса на труда. Спорните моменти са въведените от мнозинството глоби за работници без трудов договор и завишените критериите за представителност синдикалните и работодателските организации, които оставиха извън тристранката Българската търговско-промишлена палата (БТТП).   “При положение, че в България практически има над 450 хиляди безработни, всеки е готов на какъвто и да е компромис, за да работи и да изхранва себе си и семейството си, а ние ще го глобяваме“, коментира депутатът от Коалиция за България и дългогодишен конституционен съдия Любен Корнезов.   Хасан Адемов от ДПС каза, че глобата в размер на три осигурителни вноски върху минималния осигурителен праг не отива по индивидуалната партида на неосигуреното лице, а отива в "общия кюп"на държавното обществено осигуряване, като не става ясно дали за този период се възстановяват осигурителните права на работника или служителя.   Според Корнезов парадоксален е и новият критерий на работодателските организации да не са им предоставени с нормативен акт дейности от държавата. Според него това е държавна намеса в работата на сдруженията, която противоречи на Конституцията.   С новите критерии се стеснява територията на социалния диалог, коментира Адемов. По думите му целта е да се елиминират неудобните работодателски организации, каквато в случая се явява БТПП.   Адемов посочи, че докато за синдикатите изискването е брой членове, за работодателските организации е брой работници и служители със сключени трудови договори. “В Кодекса на труда и в други международни документи е казано, че трябва да има еднакъв подход към работодателските и синдикалните организации, което в случая е нарушено и е един от аргументите да сезираме КС“, добави той.

  Линк

 • Депутати от КБ и ДПС пак пращат в КС Кодекса на труда


   

  55-има депутати от КБ и ДПС атакуват в КС нови текстове от Кодекса на труда за обявяването им за противоконституционни, съобщи вчера в парламента народният представител от Коалиция за България проф. Любен Корнезов, бивш конституционен съдия.
  Депутатите оспорват неправомерно завишените критерии за представителност в Националния съвет за тристранно сътрудничество към работодателските и синдикалните организации. За депутатите, подписали искането, това е "държавна намеса в работата на сдруженията". Досега у нас имаше два представителни синдиката и шест представителни работодателски организации, а с промените остава само една работодателска организация, изтъкна Корнезов.
  Кабинетът да решава кой да участва и кой не, социалистът Корнезов не е съгласен. Представителността засяга не само участието на организациите в тристранния съвет, но и в други консултативни органи. Новите текстове противоречат не само на Конституцията, но и на шест други международни договори и конвенции, които България е подписала.
  Народните представители оспорват и текстовете, с които ще се налагат санкции на работниците без трудов договор. "Работникът винаги е слабата страна в тези отношения. Недопустимо е в една социална държава да се наказват наемните работници", аргументира се депутатът от левицата.
  "С новите текстове се стеснява територията на социалния диалог", коментира зам.-председателят на социалната комисия Хасан Адемов. Тристранният съвет е мястото за сблъсък на идеи и становища, за да може правителството да се ориентира и да вземе правилните решения, обоснова се той. Елиминират се неудобни на управляващите организации като БТПП, обобщи Адемов.

  Линк

 • Глобите за работници без договор дадени на Конституционния съд


   

  Петдесет и пет депутати от Коалиция за България и ДПС сезираха в четвъртък Конституционния съд за текстове от Кодекса на труда.
  Спорните моменти са въведените от мнозинството глоби за работници без трудов договор и завишените критериите за представителност синдикалните и работодателските организации, които оставиха извън тристранката Българската търговско-промишлена палата (БТТП).
   
  “При положение, че в България практически има над 450 хиляди безработни, всеки е готов на какъвто и да е компромис, за да работи и да изхранва себе си и семейството си, а ние ще го глобяваме“, коментира депутатът от Коалиция за България и дългогодишен конституционен съдия Любен Корнезов.
   
  Хасан Адемов от ДПС каза, че глобата в размер на три осигурителни вноски върху минималния осигурителен праг не отива по индивидуалната партида на неосигуреното лице, а отива в "общия кюп"на държавното обществено осигуряване, като не става ясно дали за този период се възстановяват осигурителните права на работника или служителя.
   
  Според Корнезов парадоксален е и новият критерий на работодателските организации да не са им предоставени с нормативен акт дейности от държавата. Според него това е държавна намеса в работата на сдруженията, която противоречи на Конституцията.
   
  С новите критерии се стеснява територията на социалния диалог, коментира Адемов. По думите му целта е да се елиминират неудобните работодателски организации, каквато в случая се явява БТПП.
   
  Адемов посочи, че докато за синдикатите изискването е брой членове, за работодателските организации е брой работници и служители със сключени трудови договори. “В Кодекса на труда и в други международни документи е казано, че трябва да има еднакъв подход към работодателските и синдикалните организации, което в случая е нарушено и е един от аргументите да сезираме КС“, добави той.

  Линк

 • БСП и ДСП атакуват в съда промените в Кодекса на труда


   

  55 депутати от Коалиция за България и ДПС сезират днес Конституционния съд за промените в Кодекса на труда.
  Опозицията атакува текстовете, с които се въвеждат глоби за работници без договор и се завишават критериите за представителност на национално ниво на синдикалните и работодателските организации. Това съобщиха пред журналисти депутатите Любен Корнезов от левицата и Хасан Адемов от ДПС, цитирани от БТА.
  Работникът е слабата страна в едно трудово правоотношение, коментира Корнезов. При положение, че в България практически има над 450 хиляди безработни, всеки е готов на какъвто и да е компромис, за да работи и да изхранва себе си и семейството си, а ние ще го глобяваме, добави той.
  Според Адемов по закон работодателите биват санкционирани, ако допускат работници и служители без трудов договор. Тук става въпрос за реципрочна мярка за работника, но в размер на три осигурителни вноски върху минималния осигурителен праг и тези вноски няма как да отидат по индивидуалната партида на неосигуреното лице, а отиват в „общия кюп“ на държавното обществено осигуряване, отбеляза той. Адемов уточни, че при това не става ясно дали за този период се възстановяват осигурителните права на работника или служителя.
  От опозицията атакуват пред КС и за представителността на синдикалните и работодателските организации.
  Това беше последното вето на президента Георги Първанов, което парламентът отхвърли. Така Българската търговско-промишлена палата (БТПП) отпадна от Националния съвет за тристранно сътрудничество.
  Според Любен Корнезов парадоксален е и новият критерий на работодателските организации да не са предоставени с нормативен акт дейности от държавата.
  Според него това е държавна намеса в работата на сдруженията, която противоречи на Конституцията.
  Хасан Адемов обясни, че с новите критерии се стеснява територията на социалния диалог. По думите му целта е да се елиминират неудобните работодателски организации, каквато в случая се явява БТПП.
  Адемов посочи, че докато за синдикатите изискването е брой членове, за работодателските организации е брой работници и служители със сключени трудови договори.
  В Кодекса на труда и в други международни документи е казано, че трябва да има еднакъв подход към работодателските и синдикалните организации, което в случая е нарушено и е един от аргументите да сезираме КС, добави той.

  Линк

 • Опозицията сезира Конституционния съд заради Промишлената палата


   

  55 депутати от БСП и ДПС сезират Конституционния съд заради последните поправки в Кодекса на труда. От опозицията са недоволни, че с последните промени се завишават критериите за представителност в Съвета за тристранно сътрудничество. За синдикатите е нужно да имат 75 000 членове, вместо досегашните 50 000. За работодателските организации цифрата набъбва до 100 000. 
  Социалистът Любен Корнезов пък определи като парадоксален и факта, че работодателски организации не могат да бъдат представителни, ако изпълняват дейности, вменени им със закон. С този текст на практика БТПП отпада от Тристранката. Това е държавна намеса, убеден е Корнезов. Според него обаче от общо 6 работодателски организации в Тристранката остава само една. 
  Според Корнезов това засяга не само Тристранния съвет, но и други институции като Икономическия социален съвет, НОИ, НЗОК, където има представители на синдикатите и бизнеса. Според него тези текстове противоречат и на шест международни договора и конвенции, които България е ратифицирала.
  Другите текстове, които опозицията атакува пред Конституционния съд, са свързани със санкциите, които ще се налагат на служител, ако работи без трудов договор. 
  „При над 450 000 безработни, всеки е готов на какъвто и да било компромис, за да се изхранва. Това не е допустимо в правова и социална държава”, каза Корнезов. 
  Работникът се санкционира с 3 осигурителни вноски. Те според Хасан Адемов от ДПС няма да отидат в индивидуалната партида, а в „общия кюп". Не ставало и ясно дали след този период се възстановяват осигурителните права на служителя.
  Според Адемов завишаването на критериите и то по време на криза е недопустимо. С промените социалният диалог се стеснява, убеден е той, а целта била да се елиминират неудобните работодателски организации, какъвто е случаят с БТПП. Опозицията възнегодува и срещу различните критерии, които се въвеждат за синдикатите и работодателските организации. 
  За първите е броят членове, а за вторите е броят служители със сключени трудови договори.
  Само преди седмица депутатите приеха отново текстовете, като преодоляха президентското вето върху Кодекса на труда.

  Линк

 • БСП и ДПС сезират Конституционния съд за Кодекса на труда


   

  55 депутати от парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС внасят в Конституционния съд (КС) искане за обявяване на противоконституционност на текстове от променения Кодекс на труда.
  В искането им се оспорва неправомерно завишените критерии за представителност в тристранния съвет към работодателските и синдикални организации.
  Според депутатите, подписали се под искането, това е държавна намеса в работата на сдруженията.
  С разпоредбите на практика Българската търговско-промишлена палата (БТПП) бе изключена от участие в тристранката.
  Досега у нас имаше два представителни синдиката и шест представителни работодателски организации, а с промените остава само една работодателска организация, аргументира мотивите за искането левият депутат Любен Корнезов.
  Само преди седмица парламентът отхвърли последното вето на президента Георги Първанов върху текстове от промените в Кодекса на труда. Според държавния глава тези разпоредби ограничават социалния диалог и са в противоречие с Конституцията.
  "Новите текстове противоречат не само на Конституцията, но и на шест други международни договори и конвенции, които България е подписала", каза още Корнезов.
  Депутатите не са съгласни и с текста в Кодекса на труда, в който се казва, че работникът ще бъде глобяван за това, че няма сключен трудов договор.
  "Работникът винаги е слабата страна в тези отношения. Недопустимо е в една социална държава да се наказват наемните работници", категоричен бе той.
  "Новите текстове стесняват територията на социалния диалог. Тристранният съвет е мястото за сблъсък на идеи и становища, за да може правителството да се ориентира и да вземе правилните решения. Елиминират се неудобни на управляващите организации като БТПП, например", заяви на свой ред и Хасан Адемов от ДПС.

  Линк

 • 55 депутати от КБ и ДПС внасят в КС нови текстове от Кодекса на труда


   

  55 депутати от КБ и ДПС внасят в КС за обявяване на противоконституционност на нови текстове от Кодекса на труда, заяви днес в НС народният представител от КБ Любен Корнезов, предаде парламентарният репортер на БГНЕС. Те оспорват неправомерно завишените критерии за представителност в Националния съвет за тристранно сътрудничество към работодателските и синдикалните организации. За депутатите от двете ПГ, подписали се в искането, това е държавна намеса в работата на сдруженията. Досега у нас имаше два представителни синдиката и шест представителни работодателски организации, а с промените остава само една работодателска организация, посочи Корнезов. Министерският съвет решава кой да участва и кой не, изрази несъгласието си червеният депутат. За съжаление, представителността касае не само участието им в тристранния съвет, но и в други консултативни органи. Новите текстове противоречат не само на Конституцията, но и на шест други международни договори и конвенции, които България е подписала. Второто несъгласие на 55-те депутати се отнася до текста в кодекса, в който се казва, че работникът ще бъде глобен за това, че няма сключен трудов договор. Работникът винаги е слабата страна в тези отношения, това е недопустимо в една социална държава да се наказват наемните работници, каза Корнезов. С новите текстове се стеснява територията на социалния диалог, допълни думите му зам. председателят на социалната комисия, депутатът от ДПС Хасан Адемов. Тристранният съвет е мястото за сблъсък на идеи и становища, за да може правителството да се ориентира и да вземе правилните решения, обоснова се той. Елиминират се неудобни на управляващите организации като БТПП, например, обобщи Адемов.

  Линк

 • БСП и ДПС дават на КС Кодекса на труда   
  55-ма депутати от парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС внасят в Конституционния съд (КС) искане за обявяване на противоконституционност и несъответствие на общоприетите норми на международните договори, по които България е страна, на текстове от Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда.
  В искането се оспорват неправомерно завишените критерии за представителност в Тристранния съвет към работодателските и синдикални организации. Според депутатите, подписали се под искането до КС, това е държавна намеса в работата на сдруженията.
  Досега у нас имаше два представителни синдиката и шест представителни работодателски организации, а с промените остава само една работодателска организация, заяви депутатът от ПГ на Коалиция за България Любен Корнезов.
  „Министерският съвет решава кой да участва и кой – не. Представителността касае не само участието в тристранния съвет, но и в други консултативни органи. Новите текстове противоречат не само на Конституцията, но и на шест други международни договори и конвенции, които България е подписала”, заяви Корнезов.
  Депутатите не са съгласни и с текста в Кодекса на труда, в който се казва, че работникът ще бъде глобяван за това, че няма сключен трудов договор. „Работникът винаги е слабата страна в тези отношения. Недопустимо е в една социална държава да се наказват наемните работници, категоричен е Любен Корнезов.
  „Новите текстове стесняват територията на социалния диалог. Тристранният съвет е мястото за сблъсък на идеи и становища, за да може правителството да се ориентира и да вземе правилните решения. Елиминират се неудобни на управляващите организации като БТПП, например”, заяви Хасан Адемов от ДПС.
  Последното вето на президента Георги Първанов беше именно по Кодекса на труда. На 19 януари мнозинството в парламента отхвърли ветото.

  Линк

 • 55-ма депутати внасят искане до Конституционния съд за противоконституционност на текстове от Кодекса на труда


   

  55-ма депутати от парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС внасят в Конституционния съд (КС) искане за обявяване на противоконституционност и несъответствие на общоприетите норми на международните договори, по които България е страна, на текстове от Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В искането се оспорват неправомерно завишените критерии за представителност в тристранния съвет към работодателските и синдикални организации. Според депутатите, подписали се под искането до КС, това е държавна намеса в работата на сдруженията. 
  Досега у нас имаше два представителни синдиката и шест представителни работодателски организации, а с промените остава само една работодателска организация, заяви депутатът от ПГ на Коалиция за България Любен Корнезов. 
  „Министерският съвет решава кой да участва и кой – не. Представителността касае не само участието в тристранния съвет, но и в други консултативни органи. Новите текстове противоречат не само на Конституцията, но и на шест други международни договори и конвенции, които България е подписала”, заяви Корнезов. 
  Депутатите не са съгласни и с текста в Кодекса на труда, в който се казва, че работникът ще бъде глобяван за това, че няма сключен трудов договор. „Работникът винаги е слабата страна в тези отношения. Недопустимо е в една социална държава да се наказват наемните работници, категоричен е Любен Корнезов. 
  „Новите текстове стесняват територията на социалния диалог. Тристранният съвет е мястото за сблъсък на идеи и становища, за да може правителството да се ориентира и да вземе правилните решения. Елиминират се неудобни на управляващите организации като БТПП, например”, заяви Хасан Адемов от ДПС.

  Линк

 • БСП и ДПС сезират Конституционния съд за Кодекса на труда


   

  55 депутати от парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС внасят в Конституционния съд (КС) искане за обявяване на противоконституционност на текстове от променения Кодекс на труда.
  В искането им се оспорва неправомерно завишените критерии за представителност в тристранния съвет към работодателските и синдикални организации.
  Според депутатите, подписали се под искането, това е държавна намеса в работата на сдруженията.
  С разпоредбите на практика Българската търговско-промишлена палата (БТПП) бе изключена от участие в тристранката.

  Линк

 • БСП и ДПС атакуват промените в Кодекса на труда в Конституционния съд


   

  Опозицията атакува текстовете, с които се въвеждат глоби за работници без трудов договор и се завишават критериите за представителност на национално ниво на синдикалните и работодателските организации.
  Петдесет и пет народни представители от Коалиция за България и ДПС сезират днес Конституционния съд за промените в Кодекса на труда, съобщиха пред журналисти депутатите Любен Корнезов и Хасан Адемов.
  Опозицията атакува текстовете, с които се въвеждат глоби за работници без трудов договор и се завишават критериите за представителност на национално ниво на синдикалните и работодателските организации.
  От опозицията атакуват пред КС и завишаването на изискуемият брой членове за синдикалните и работодателските организации. По думите на Любен Корнезов, парадоксален е и новият критерий на работодателските организации да не са предоставени с нормативен акт дейности от държавата. Той смята, че това е държавна намеса в работата на сдруженията, която противоречи на Конституцията.
  Хасан Адемов посочи, че с новите критерии се стеснява територията на социалния диалог. По думите му целта е да се елиминират неудобните работодателски организации, каквато в случая се явява БТПП. Адемов посочи, че докато за синдикатите изискването е брой членове, за работодателските организации е брой работници и служители със сключени трудови договори. В Кодекса на труда и в други международни документи е казано, че трябва да има еднакъв подход към работодателските и синдикалните организации, което в случая е нарушено и е един от аргументите да сезираме КС, добави той.

  Линк

 • БСП и ДПС атакуват промените в Кодекса на труда в Конституционния съд


   

  Петдесет и пет народни представители от Коалиция за България и ДПС сезират днес Конституционния съд за промените в Кодекса на труда, съобщиха пред журналисти депутатите Любен Корнезов и Хасан Адемов.
  Опозицията атакува текстовете, с които се въвеждат глоби за работници без трудов договор и се завишават критериите за представителност на национално ниво на синдикалните и работодателските организации.
  От опозицията атакуват пред КС и завишаването на изискуемият брой членове за синдикалните и работодателските организации. По думите на Любен Корнезов, парадоксален е и новият критерий на работодателските организации да не са предоставени с нормативен акт дейности от държавата. Той смята, че това е държавна намеса в работата на сдруженията, която противоречи на Конституцията.
  Хасан Адемов посочи, че с новите критерии се стеснява територията на социалния диалог. По думите му целта е да се елиминират неудобните работодателски организации, каквато в случая се явява БТПП. Адемов посочи, че докато за синдикатите изискването е брой членове, за работодателските организации е брой работници и служители със сключени трудови договори. В Кодекса на труда и в други международни документи е казано, че трябва да има еднакъв подход към работодателските и синдикалните организации, което в случая е нарушено и е един от аргументите да сезираме КС, добави той.

  Линк

 • БСП и ДСП атакуват в съда промените в Кодекса на труда


   

  5 депутати от Коалиция за България и ДПС сезират днес Конституционния съд за промените в Кодекса на труда. 
  Опозицията атакува текстовете, с които се въвеждат глоби за работници без договор и се завишават критериите за представителност на национално ниво на синдикалните и работодателските организации. Това съобщиха пред журналисти депутатите Любен Корнезов от левицата и Хасан Адемов от ДПС, цитирани от БТА. 
  Работникът е слабата страна в едно трудово правоотношение, коментира  Корнезов. При положение, че в България практически има над 450 хиляди безработни, всеки е готов на какъвто и да е компромис, за да работи и да изхранва себе си и семейството си, а ние ще го глобяваме, добави той. 
  Според Адемов по закон работодателите биват санкционирани, ако допускат работници и служители без трудов договор. Тук става въпрос за реципрочна мярка за работника, но в размер на три осигурителни вноски върху минималния осигурителен праг и тези вноски няма как да отидат по индивидуалната партида на неосигуреното лице, а отиват в "общия кюп" на държавното обществено осигуряване, отбеляза той. Адемов уточни, че при това не става ясно дали за този период се възстановяват осигурителните права на работника или служителя. 
  От опозицията атакуват пред КС и за представителността на синдикалните и работодателските организации. 
  Това беше последното вето на президента Георги Първанов, което парламентът отхвърли. Така Българската търговско-промишлена палата (БТПП) отпадна от Националния съвет за тристранно сътрудничество.
  Според Любен Корнезов парадоксален е и новият критерий на работодателските организации да не са предоставени с нормативен акт дейности от държавата. 
  Според него това е държавна намеса в работата на сдруженията, която противоречи на Конституцията. 
  Хасан Адемов обясни, че с новите критерии се стеснява територията на социалния диалог. По думите му целта е да се елиминират неудобните работодателски организации, каквато в случая се явява БТПП. 
  Адемов посочи, че докато за синдикатите изискването е брой членове, за работодателските организации е брой работници и служители със сключени трудови договори. 
  В Кодекса на труда и в други международни документи е казано, че трябва да има еднакъв подход към работодателските и синдикалните организации, което в случая е нарушено и е един от аргументите да сезираме КС, добави той.

  Линк

 • 55депутати от КБ и ДПС внасят в КС нови текстове от Кодекса на труда


   

  55депутати от КБ и ДПС внасят в КС за обявяване на противоконституционност на нови текстове от Кодекса на труда, заяви днес в НС народният представител от КБ Любен Корнезов, предаде парламентарният репортер на БГНЕС. 
  Те оспорват неправомерно завишените критерии за представителност в Националния съвет за тристранно сътрудничество към работодателските и синдикалните организации. За депутатите от двете ПГ, подписали се в искането, това е държавна намеса в работата на сдруженията. Досегау нас имаше два представителни синдиката и шест представителни работодателски организации, а с промените остава само една работодателска организация, посочи Корнезов. 
  Министерският съвет решава кой да участва и кой не, изрази несъгласието си червеният депутат. За съжаление, представителността касае не само участието им в тристранния съвет, но и в други консултативни органи. Новите текстове противоречат не само на Конституцията, но и на шест други международни договори и конвенции, които България е подписала. 
  Второто несъгласие на 55-те депутати се отнася до текста в кодекса, в който се казва, че работникът ще бъде глобен за това, че няма сключен трудов договор. Работникът винаги е слабата страна в тези отношения, това е недопустимо в една социална държава да се наказват наемните работници, каза Корнезов. С новите текстове се стеснява територията на социалния диалог, допълни думите му зам. председателят на социалната комисия, депутатът от ДПС Хасан Адемов. Тристранният съвет е мястото за сблъсък на идеи и становища, за да може правителството да се ориентира и да вземе правилните решения, обоснова се той. Елиминират се неудобни на управляващите организации като БТПП, например, обобщи Адемов.

  Линк

 • 55 депутати от КБ и ДПС внасят в КС нови текстове от Кодекса на труда
   55 депутати от КБ и ДПС внасят в КС за обявяване на противоконституционност на нови текстове от Кодекса на труда, заяви днес в НС народният представител от КБ Любен Корнезов, предаде парламентарният репортер на БГНЕС. 
  Те оспорват неправомерно завишените критерии за представителност в Националния съвет за тристранно сътрудничество към работодателските и синдикалните организации. За депутатите от двете ПГ, подписали се в искането, това е държавна намеса в работата на сдруженията. Досега у нас имаше два представителни синдиката и шест представителни работодателски организации, а с промените остава само една работодателска организация, посочи Корнезов. 
  Министерският съвет решава кой да участва и кой не, изрази несъгласието си червеният депутат. За съжаление, представителността касае не само участието им в тристранния съвет, но и в други консултативни органи. Новите текстове противоречат не само на Конституцията, но и на шест други международни договори и конвенции, които България е подписала. 
  Второто несъгласие на 55-те депутати се отнася до текста в кодекса, в който се казва, че работникът ще бъде глобен за това, че няма сключен трудов договор. Работникът винаги е слабата страна в тези отношения, това е недопустимо в една социална държава да се наказват наемните работници, каза Корнезов. С новите текстове се стеснява територията на социалния диалог, допълни думите му зам. председателят на социалната комисия, депутатът от ДПС Хасан Адемов. Тристранният съвет е мястото за сблъсък на идеи и становища, за да може правителството да се ориентира и да вземе правилните решения, обоснова се той. Елиминират се неудобни на управляващите организации като БТПП, например, обобщи Адемов.

  Линк

 • Опозицията сезира Конституционния съд за промените в Кодекса на труда
   
  София /КРОСС/ БСП и ДПС сезираха Конституционния съд заради измененията на Кодекса на труда, които завишават критериите за участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество на работодателските и синдикалните организации. Общо 55 депутати са се подписали под искането съдът да се произнесе по поправките, съобщи Дарик.
  В началото на месеца мнозинството отхвърли последното вето на президента Георги Първанов, който също не беше съгласен с промените. Любен Корнезов от БСП и Хасан Адемов от ДПС, коментираха, че поправките са държавна намеса в работата на сдруженията и така правителството елиминира неудобните работодателски организации.
  Според Любен Корнезов критериите за представителност в тристранката са чувствително завишени. Той припомни, че изискването към синдикалните организации досега е било 50 000 члена, а новото изискване е 75 000 члена на фона на безработицата в страната. За работодателските организации се изискват сега 100 000 члена, а преди това – 30 000 члена. По думите на Корнезов това е държавна намеса в работата на сдруженията, което противоречи на член 49 от Конституцията. „Досега както ви е известно имаше две синдикални организации – КТ „Подкрепа“ и КНСБ, и шест работодателски организации с новите критерии практически остава само една работодателска организация, другите ги изключват и обърнете внимание Министерският решава кой да участва в НСТС“, каза Корнезов.
  Според Хасан Адемов промяната се прави, за да се елиминират неудобните работодателски организации, каквото по мнението му в случая се явява Българската търговско-промишлена палата.
  Другата промяна, която опозицията атакува пред Конституционния съд, е тази, че работникът ще бъде глобяван, ако няма сключен трудов договор. „Работникът винаги е слабата страна в едно трудово правоотношение. При положение че в България има практически над 450 000 безработни, всеки е готов на какъв ли не компромис да се изхранва, респективно да изхранва семейството си. А ние ще го глобяваме“, коментира Любен Корнезов.

  Линк

 • БСП и ДПС сезираха Конституционния съд за Кодекса на труда


   
  55 народни представители от БСП и ДПС сезираха Конституционния съд за промените в Кодекса на труда, обяви депутатът от ПГКБ проф.Любен Корнезов.
  Той отбеляза, че основание за сигнала са неправомерно завишените критерии за представителност в Тристранния съвет към работодателските и синдикалните организации.
  „Всички депутати, подписали се под искането, са категорични, че това е държавна намеса в работата на сдруженията. С новите разпоредби на практика Българската търговско-промишлена палата е изключена от участие в Тристранката", възмути се Любен Корнезов.
  Припомняме, преди дни мнозинството в парламента прегласува Кодекса, върнат от президента Първанов с вето.
  По думите на Корнезов промените ще засегнат не само Тристранния съвет, но и всички други институции, в които има представители на бизнеса и на синдикатите като Икономическия социален съвет, Националния осигурителен институт и Националната здравноосигурителна каса.
  „Новите текстове противоречат не само на Конституцията, но и на шест други международни договори и конвенции, които България е подписала", обобщи още Корнезов. 
  Депутатът от левицата припомни и текста от Кодекса на труда, в който се казва, че работникът ще бъде глобяван за това, че няма сключен трудов договор. „Недопустимо е да се наказват наемните работници. При над 450 000 безработни, всеки е готов на какъвто и да било компромис, за да се изхранва. Това не е допустимо в правова и социална държава, защото работникът винаги е слабата страна", категоричен беше Любен Корнезов.

  Линк

 • БТПП отива при Конституционния съд


   

  След като не мина ветото на Георги Първанов върху промените в Кодекса на труда, сега БСП и ДПС се надяват, че Конституционният съд ще се възпротиви санкционирането на работници без договори. Опозицията не харесва и завишаването на критериите за представителност, които директно изхвърлиха БТПП от Тристранката.
  Юристите на БСП и на ДПС не чакаха дълго преди да натоварят Конституционния съд с промените Кодекса за труда, след като управляващите преди седмица отхвърлиха ветото на Георги Първанов.
  Опозицията не хареса завишаването на критериите за  представителност, които директно удариха най-старата работодателска организация у нас БТПП, защото издава документи и сертификати и така тя отпада от Тристранката, където се обсъждат важни въпроси заедно със синдикати и министри.
  Това се прави, за да се елиминират неудобните организации,
  възмути се Хасан Адемов от ДПС.
  Хората на Станишев и на Доган се обявиха категорично против и налагането на санкция на служители, които работят без трудови договори.
  При тази безработица и при положение, че всеки е готов да се съгласи на какви ли не условия, за да си изкара хляба,
  служителите са най-слабата страна и не редно те да бъдат глобявани,
  мотивира се червеният Любен Корнезов. Мотивите на Георги Първанов да наложи вето бяха същите като на ДПС и БСП, само че мнозинството в парламента и независимите попариха надеждите му и приеха закона в стария му вид.

  Линк

Назад